Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Piazza del Popolo

Roms pladser og gader

Rom er de overvældende indtryks by. 

Hvem er ikke kommet til byen for første gang og er blevet fascineret og overrumplet af byens gadeanlæg, fontæner, kirker, pladser og paladser. 

Selv den mere erfarne besøgende bliver fanget ind af endnu en ny side af det, man troede man kendte.  

Alle kan fare vild i Rom, uanset hvor mange gange man har været der før. 

Som man kan blive fanget i edderkoppens spind, således kan man også føle sig ”lost” i et nettet af små og krogede gader i Trastevere eller Marsmarken. Og med mindre man har retningsmagnet som en brevdue, så opstår tvivlen: Skal jeg nu til højre, til venstre, eller skal jeg fortsætte ligeud? 

Kortet eller guiden kommer frem, måske har man allerede, halvt opgivende slået sig ned ved en bar, der jo i Rom næsten er en undskyldning i sig selv for at fare vild, men i hvert fald så sidder man gerne dér, ligner rigtig meget en vildfaren turist og folder et uhandy kort ud eller nærlæser fortvivlet guidebogens gaderegister der er sat i så små typer, at man skal have nattesyn som en panter for at kunne tyde dem. 

Rom er antikkens by, pavernes by, renæssancens- og barokkens by, moderne hovedstad- og storstadsby med en trafik, der visse steder får hjemlig bil og by-diskussion til at ligne en snak om forkørselsret på børnebanen i Legoland. Rom er piazzaernes og palazzoernes by, kirkernes og fontænernes by og med et sammenbindende netværk af de mest bemærkelsesværdige gader og pladser. 

Intet sted i verden færdes man som i Rom med en tidsfornemmelse så nærværende, som det spænd byen rummer over flere tusinde år. Men hvad er det der udover dette, giver Rom sit helt specielle særpræg? 

Den store gamle Rom-kender, Per Krarup, udtalte at ”Rom er en genbrugsby”. Man har nok ladet ting forfalde, men har også revet ned, men man har i endnu højere grad snarere genbrugt og lånt (indimellem stjålet) fra eksisterende anlæg, eller brugt eksisterende anlæg som afsæt for nye måder at gøre Rom til det Rom, vi kender i dag. I Diocletians termer fra antikken finder man således i dag både Michelangelos genialt indbyggede renæssancekirke S. Maria degli Angeli, et kloster, og de i sjældent grad passende rammer for Museo nazionale Romanos storartede antiksamling. 

Og overalt kommer man til en kirke, hvor den klassiske 3-fløjede basilika bæres af søjler fra antikke templer, hvor barok-facaden er bygget af marmor fra Colosseum eller et antikt termeanlæg.  Eller til pladser, bygget oven på et antikt stadion, som eksempelvis Piazza Navona, for ikke at tale om både Piazza Borghese og Piazza S. Maria in Trastevere, hvor fontæneskålene alle stammer fra antikke anlæg. Og tænk på obeliskerne der i dag står som fikspunkter for storartede lige gadeforløb der forbinder og fikserer blikket for mageløse udsigtspunkter. 

Det kan ses mange steder i Rom, at den antikke storby lå 10-15 m under det nuværende niveau. Det der ligger og fylder op er uanede mængder af bygningsrester der er ødelagt ved sammenstyrtninger, fremmede hæres plyndringer, ildebrande og jordskælv, ran og tyveri, men overalt har man bygget ovenpå, som man ved selvsyn kan konstatere det, eksempelvis bedst i kirken S. Clemente, hvor den nuværende kirke ligger oven på den tidlige kristne kirke, der igen ligger oven på kejsertidshuse, der igen ligger oven på huse fra før vor tidsregning. Rom har kun 2 metrolinier som det tog en herrens masse år at få bygget. Hvorfor? Jo fordi man overalt måtte stoppe op for at arkæologerne kunne undersøge nye sammenstød med interessante rester af byens lange historie. 

Oven i hele denne byudvikling har man så gennem tiderne bevaret eller nyanlagt et net af gader og pladser der på forbløffende vis binder byen organisk og plastisk sammen.

Derfor finder vi i Rom de snørklede middelaldergader der rundt om hjørnet pludselig bliver til en lille renæssanceplads, der igen forbindes med en lige paradegade til et slutpunkt med fontæne, obelisk eller en prangende barokkirke. Eller vi haster over en bred osende trafikåre for kort efter at stå foran rester af et antikt tempel, der nu indgår i en moderne bankbygning på en plads, hvor et trattoria har fundet plads i hjørnet til fristende udendørs servering. Kort sagt, vi er i byen der har levet og lever i et flertusindårigt pulsslag - den evige stad - Rom.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk