Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Erindringsbilleder fra et næsten forsvundet Rom

Via del Boschetto. ”Lille skovgade” ligger i det ærkeromerske kvarter Monti, som en parallelvej til Via dei Serpenti fra Via Nazionale og ned mod området ved Colosseum. Navnet har gaden fået efter den lille skov som kardinal Gonzaga lod plante i området i 1700-tallet. Skoven og vejene kan ses på Giambattista Nollis berømte kort over Rom fra 1743.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med gaden var i 1967, hvor jeg som ung studerende i 3 måneder var indlogeret på det daværende Hotel Union.  

Hotellet blev drevet af en signore Fontanello, der lignede Mussolini på en prik. Indadtil og på tomandshånd var han som hotelvært elskeligheden og elskværdigheden selv, udadtil, og som gadens selvbestaltede ”Capo”, optrådte han som om han VAR Mussolini. 

Pilskaldet og med fremskudt hage blev ordrer udstedt med løs hånd til alt og alle, skideballer ligeså. Den eneste, der lod hånt om hans direktiver var ”Charles Aznavour”, Pierino, der havde en forbavsende lighed med den franske chanteur, og

som drev et åbent bilværksted i en port og ude på gaden skråt over for hotellet.

Ved siden af hotellet og i den lille forbindelsesgade Via Cimarra lå Trattoria Lazio, drevet af en tidlligere fodboldspiller. Mamma stod i køkkenet og lavede pragtfuld romermad, sønnen og faderen serverede, den sidste havde lagt sådan ca. 50 kg. til sin oprindelige kampvægt og havde udskiftet fodboldstøvlerne med slæbende sutsko. 

Væggene var oversået med pokaler, præmier og Lazios klubflag. Dér kunne man få en Bistecca di Manzo, patate arosti, un insalate mista og en mezzo flaske Frascati for 800 lire – det var billigt – og kvaliteten i top. Om aften var stedet og pladsen foran samlingssted for gadens beboere, far, mor og børn, i livlig snak over en drink eller en caffè. Familieharmonien blomstrede, selvom man om dagen kunne møde adskillige af mødrene i de mere dubiøse områder ved Termini, hvor de supplerede familiens indtægter ved at inddrage andre herrer i kønslivets herligheder.

”Mussolini” havde 2 sønner, Gianni og Franco, der ikke lavede dagens gerning. Hvis ikke de var ude og kurtisere piger, lå de og flød i en sofa i hotellets reception. 

På Peter og Paulus navnedag den 29. juni havde jeg været ude og se pave Paul VI blive båret over Peters-pladsen under jublende tårer fra den tusindtallige mængde. 

Ved hjemkomsten til hotellet holdt de travle hoteldrenge klar i en Fiat 500 cabriolet sammen med 3 kammerater. Vi skulle til fodbold på Stadio Olympico. Blinklysene virkede ikke, så jeg stod oven på kardanakslen med overkroppen ud gennem det tilbagerullede lærredstag og havde kun én opgave: At række hånden ud til venstre eller højre, når kommandoråbene lød fra formel 1-føreren Franco. 

Da vi ankom til stadion, sluttede vi racerkørslen med at køre ind i en rustvogn! Problematico? Ingenlunde. Ud af rustvognen sprang 20 glade fodboldfans. Hvad er en bule mod fodbold: AC Roma mod FC Santos fra Brasilien med legendariske Pelé på holdet?

Under tårevædet jubel løb roma-spillerne på banen med målmand Pizzaballa (det hed han!) i spidsen. Ved halvleg var jubelen forstummet, Pizzaballa udskiftet, og Santos førte med 4-0 og kampen sluttede 7-1 under tumult. Tomater, sædepuder og alskens andet regnede ned over de stakkels roma-spillere. Hos italienske fans er der ikke langt fra helgenagtig tilbedelse til den dybeste foragt. Men Pelé var en oplevelse, han scorede 5 mål.

Ved hjemkomsten til hotellet var der kaos i gaden. Biler holdt i kø fra alle sider under en øredøvende koncert for bilhorn. Omkring bilværkstedet var der tumult.  ”Charles Aznavour” og ”Mussolini” var røget i totterne på hinanden over et eller andet økonomisk mellemværende. Charles havde hevet Musses motor ud af dennes bil, og den stod nu og blokerede gaden under vilde tilråb fra de to kamphaners tilhængere. 

Aznavour vandt på points. Han fik sine penge og motoren kom på plads og alle var glade igen.

Minder fra et Rom, der i dag er forsvundet. ”Mussolini” og ”Aznavour” er borte, Hotel Union er i dag Hotel Grifo og et lidt for gennemsnitlig og dyrt turistklassehotel, og Trattoria Lazio er syet om til indisk karry-tempel.

Men Via del Boschetto er stadig en dejlig gade, ingen trafikstøj, flere gode spisesteder, ja Quadrifoglio oven i købet et fremragende sådant, og så kan man i gaden booke en god lejlighed med gårdhave gennem Rom-guiden til under 100€ for to personer. 

Det kan du læse mere om på siden om  ”Lejligheder i Rom” her på guiden.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk