Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Attentatet i Via Rasella d. 23. marts 1944

Via Rasella i dag

Herbert Kappler

Via Rasella under krigen

Går man i dag ned gennem denne stille gade bag Quirinalet ned mod Piazza Barberini (se kortudsnit 8), skal man helt ned til hjørnet af Via del Boccaccio for i bygningen dér at se de få resterende skudhuller, der i dag vidner om det attentat, der den 23. marts 1944 fandt sted mod den Tyske Værnemagt og som udløste en hævnaktion, der fik de frygteligste konsekvenser for uskyldige romerske borgere.

En gruppe partisaner fra GAP (Gruppi de Azione Patriottica) udlløste kl. 15,45 bombe, netop som en deling SS-politifolk marcherede forbi. 

33 tyske soldater mistede livet ved eksplosionen og i den efter- følgende ildkamp. 

Tyskerne tog en frygtelig hævn: For hver dræbt tysk soldat, skulle SS henrette 10 vilkårligt udvalgte personer

Under ledelse af den berygtede SS-oberst Herbert Kappler og efter instruks fra Berlin udtoges 335 personer, dels internerede, dels jøder, nogle præster og en 14-årig dreng. 

De blev dagen efter transporteret ud til en forladt kalkmine i Roms sydlige udkant, le Fosse Ardeatina, hvor de blev likvideret.

Efter krigen indrettedes på stedet en underjordisk minde- og gravhal for ofrene, Mausoleo delle Fosse Ardeatine. 

Over hele gravanlægget er anbragt en kæmpe stenplade med mindetekst og navnene på de henrettede.  

Herbert Kappler blev efter krigen idømt livsvarigt fængsel, men under forhandlinger i 1977 mellem Italien og Tyskland om hans frigivelse, flygtede han fra militærhospitalet i Rom (efter sigende med hjælp fra gamle SS-organisationer). Han døde året efter.

Der er adgang fra kl. 8,30 - 18,00 (1. oktober – 16. marts) Via Ardeatina 1.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk