Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

FontanaTartarughe

Obelisken på Piazza S. Giovanni

Roms fontæner og obelisker

Rom byder på hele 280 fontæner - lige fra de mest svulmende pragtstykker til små fontanella'er med stille rislende vand og der er arbejder af renæssancens og barokkens største billedhuggere.

Mange af fontænerne skal tilskrives paverne, der når de havde restaureret en af de gamle romerske akvædukter, måtte have en fontæne til minde om deres velgørenhed!

Et tidspunkt, hvor mange af de store flotte fontæner rigtigt kommer til deres ret, er når mørket har sænket sig over byen.

På dette tidspunkt er fontænerne på Piazza Navona og Trevi-fontænen virkelig et besøg værd. 

Trafikken er stilnet af, og man kan høre fontænernes rislende og brusende dialog fra plads til plads. 

Denne romerske nattestemning findes ikke i andre byer med ”natteliv”, og vi, der kender Rom ved nat, påskønner den og kan fuldt og helt tilslutte os forfatteren Antonio Baldini, når han skriver:

Da jeg var dreng, gik jeg i seng med hønsene straks efter solnedgang, og kun ved sjældne og mindeværdige lejligheder fik jeg lov til at se byen ved nat. 

Men hver gang gjorde de store, mystiske og højtidelige palæer et forunderligt indtryk på mig, som de stod der, som om de var faldet i søvn på disse pladser, der lignede teaterdekorationer, og sammen med fontænernes rislen trængte de så dybt ind i mit hjerte, at de for mig bestandigt blev et af ledemotiverne i min indre musik.   

For lange tider blev begrebet poesi for mig ensbetydende med at gå ud i byen om natten, og kun fordi jeg havde følt, hvad Rom var om natten, begyndte jeg at forstå, hvad poesi var”. 

I modsætning til fontænerne, går byens obelisker længere tilbage i Rom's historie, og kan minde os om den gæld, den romerske civilisation står i til egypterne, hvorfra romerske kejsere har hjembragt disse som trofæer fra triumferende sejrstogter.

Den senere tids arkitekter har med usædvanligt stort talent formået at indpasse disse pragtværker til romerske pizzaer, hvor vi i dag kan nyde dem, og måske filosofere lidt over, hvordan det egentligt var muligt, på dette tidspunkt at hjembringe dem i et stykke.

Som de vigtigste fontæner skal nævnes Tvillingefontænen på Piazza San Pietro, Fontana dei Fiumi på Piazza Navona, Fontana della Barcaccia nedenfor Den Spanske Trappe, fontænen på Piazza della Bocca delle Verità og så naturligvis Trevifontænen - for ikke at tale om den pragtfulde Fontana delle Tartarughe på Piazza Mattie og Fontana delle Naiadi med de smukke nymfer på Piazza della Repubblica.

Af obelisker vil vi fremhæve pragtværket på Piazza del Popolo, der er flankeret af marmorløver, obelisken på Piazza San Giovanni in Laterano, der er den ældste og kom til Rom i år 357 e. Kr. samt naturligvis obeliskerne på Piazza dell Esquilino, Piazza del Quirinale, Piazza Colonna og Piazza Montecitorie.

Link til Roms fontæner og obelisker:

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk