Storbyferie Rom - miniferie Rom -hoteller Rom - Hotel Rom - Rom hoteller - Hoteller i Rom - Ja, om det drejer som et billigt Rom hotel eller et godt Rom hotel - de bedste og billigste Rom hoteller finder du på Rom-guide.dk

Fly Rom - Flybilletter Rom - Rom flybillet - Flybilletter til Rom - Ja, om det drejer som et billige Rom fly eller flybillet Rom - de bedste og billigste flybilletter finder du på Rom-guide.dk

Tilbage til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Via XX Settembre

På Rom-guide.dk får vi mange spørgsmål, der som regel besvares ganske kort på siden "Spørg Rom-guiden". Men af og til giver et spørgsmålet også stof til egentlige emnesider på Rom-guiden.

Et af disse spørgsmål er, hvad der er årsagen til, at den store gade, der løber mellem Quirinale-paladset og Porta Pia hedder Via XX Settembre.

Det har naturligvis noget med datoen d. 20. september at gøre, men inden vi når dertil, skal vi kikke lidt på tiden op til denne dag.

Vi er i pavernes Rom, og i begyndelsen havde forholdet mellem paven og de, der forsøgte at forene Italien, været ganske udmærket.

I midlertid blev dette forhold en kende køligere, da paven nægtede at støtte de italienske tropper i deres angreb på det stærkt katolske Østrig.

Den 20. september 1870 brød de italienske tropper gennem bymuren til Rom ved Porta Pia og indtog Rom ved et slag, hvor 49 italienske soldater og 19 af pavens soldater omkom under kampene.

Dette slag mellem de kongetro italienske soldater og pavehæren blev starten på en ny epoke i Italiens historie.

Ved en afstemning d. 20. oktober 1870 - hvor 1.507 stemte imod og 133.681 stemte for - besluttede man, at regionen Lazio og Rom blev en del af Italien.

Den unge italienske nation havde overtaget Rom og frataget paven den sidste rest af hans tidligere så mægtige verdslige magt, hvilket paven nægtede at anerkende og endda bandlyste den nye stat og dens ledere.

Og trods indtagelsen af Rom var en realitet, fortsatte den totale afvisning af staten fra Vatikanets side helt frem til 1929, hvor man med Lateranpagten endelig fik løst det såkaldte "romerske spørgsmål".

Med denne pagt anerkendte de to parter nu endeligt hinanden, og der blev opstillet en række bestemmelser, med hvilke man ville regulere de to parters fremtidige sameksistens.

At dette problem først blev løst efter 59 år, er i sig selv interessant, men også fordi det fra Vatikanets side repræsenterer et tydeligt skift i den officielle holdning til statsmagten, er forsoningen "la conciliazione" bemærkelsesværdig.

Men det er nok et emne til endnu en side af lidt mere politisk karakter.

Men for så vidt angår gadenavnet er det givet til minde om den dag, hvor de triumferende soldater marcherede ind i byen af Via XX Settembre.

Denne tidligere så landlige vej blev nu en af den nye hovedstads vigtigste gader. Her blev de store nye bygninger opført, hvorfra man skulle administrere det nye samlede rige.

Rom var blevet hovedstaden i det forenede Italien, og dette er ikke kun årsagen til dette gadenavn, men også til at mange af de øvrige gadenavne i området bærer bynavne.

Dette og meget mere kan du læse om i omtalen af området på siden om Rione Monti, der er link til her øverst til højre.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk