Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

De 5 Kejserfora

Via dei Fori Imperiali set fra Il Vittoriano

Indtil for få årtier siden kunne man stadig møde ældre Rom- kendere, der betragtede sig selv som en speciel og original kaste, der havde set det ”ægte Rom”, før Mussolini vandaliserede byen.

Det de bl.a. tænkte på var anlæggelsen af paradegaden Via dei Fori Imperiali, der løber bred og i lige linie fra den hvide national-klods ”Il Vittoriano” ned til Colosseum.

Vandaliseringen gav sig udtryk i fjernelsen af en mindre bydel, hvoraf mange af husene stammede helt tilbage fra middelalderen og renæssancen. De 5 kejserfora der ligger på stedet blev skåret over i 2 dele, og det meste af de antikke anlæg blev skjult under parade-astfalten. Inden anlæggelsen blev der blot gennemført sparsomme og hurtige arkæologiske undersøgelser af området.

I 1980érne blev der udarbejdet et projekt, hvor vejstrækningen frem til Via Cavour skulle lukkes for færdsel, således at man kunne gennemføre systematiske og tilbundsgående undersøgelser af de 5 kejserfora der ligger i området. Planen strandede på trafikpolitisk uenighed og mangel på finansiering af projektet, og det eneste der foreløbig er kommet ud af de mange forslag er, at Via dei Fori Imperiale siden 1994 er lukket for trafik om søndagen, og at et mindre parkområde ved siden af Nervas Forum er blevet afspærret for mere intensive undersøgelser af dette område.

Nye undersøgelser af området er dog startet i slutningen af 1990-erne, og der foreligger nye, men ikke besluttede planer om at gøre hele området til en arkæologisk park med et centralt udstillingscenter.

Indtil dette forhåbentlig bliver til virkelighed er Via dei Foria Imperiali  stadig på hverdage en 6-spors racerbane for de romerske bilister, og de osende udslip fra busser og biler har været og er fortsat voldsomt skadende og nedbrydende for områdets antikke anlæg.

Og alt dette betyder, at det kun er en femtedel af de oprindelige fora-anlæg der kan ses med det blotte øje, og der er fortsat kun adgang til Trajans Forum og Handelshus.

Anlæggene kan ses fra gadeniveau, men det bedste og mest overskuelige overblik får man fra én af de øverste halvrunde butiks og terrassegange i Trajans Handelshus. 

De enkelte Fora er omtalt med henvisning til det kortet, du finder under "beliggenhed" til højre på siden.  

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk