Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Trajans markeder

Mercati di Traiano

Bygget i begyndelsen af det 2. årh. under kejser Trajan af hans hofarkitekt, Appollodorus fra Damaskus, som et kommercielt center med ca. 150 butikker og kontorer. 

Markedet ligger indbygget i den skråning på Quirinalhøjen som rejser sig stejlt op fra Trajans Forum, som markederne lå direkte i forbindelse med. Både monumentalt, men også funktionelt, er stedet et typisk udtryk for romersk bygningskunst i kejsertiden. Den halvcirkulære murstensbygning ligger som en række af terrasser muret ind i skrænten. 

Øverst er terrasserne forbundet med en større overdækket central markedshal med en række krydshvælvinger, der omkranses af en række butikker i grundplanet, derover en terrassegang og høje vinduesåbninger.

Markederne repræsenter en antik udgave af det moderne indkøbscenter, en myldrende markedsplads af barer og butikker, hvor man solgte såvel dyre importerede varer fra østen som mere daglige fornødenheder som frisk fisk, kød, frugt og blomster.

Man mener at den off. kornhjælp til den fattige del af befolkningen, flertallet, blev administreret fra de centrale kontorer, der indgår i komplekset.

Murstensfacaderne er detaljeret opbygget i komplekse buekonstruktioner med indlagte travertinerblokke og udsmykninger som karme og overliggere, og viser hvor stor en kunnen romerne besad inden for bygningshåndværk med mursten og cement.

Den basale enhed i de stadig velbevarede markeder var den såkaldte “Taberna”, et retangulært, tøndehvælvet  rum med stor åbning ud mod gadeplanet, evt. med et lager i en bagvedliggende ekstra etage opbygget i træ med åbning for lyset. En konstruktion som har holdt sig helt til vore dage, og som kan ses i utallige udgaver som små håndværksbutikker i det nærliggende Monti-kvarter eller i de små gader omkring Campo dei Fiori. Ud fra denne basale bygningsenhed har Apollodorus opbygget 5 etager af komplekse halvcirkulære gange med butikker. 

De monumentale tårn der i dag rejser sig over markederne, Torre delle Milizie stammer fra middelalderen.

Der er adgang mod entré fra Via IV Novembre der samtidig giver adgang til Trajans Forum, hvor der jævnligt afholdes tematiske udstillinger.

Vil man gerne have et mere overskueligt billede af de 4 kejserfora der ligger langs med Via dei Fori Imperiali, så ses de bedst oppe fra Trajans Handelshus.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk