Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Cæsars Forum

Dette er det eneste anlæg der ligger på højre side af Via dei Fori Imperiali i retning mod Colosseum. I midten af det sidste århundrede f. Kr. var pladsforholdende på Forum Romanum blevet så trange, at der var behov for en udvidelse. 

Den første udvidelse sker med anlægget af Caesars Forum lige øst for Curia-senatsbygningen på Forum.

Cæsar havde svoret efter sejren over Pompeius ved Pharsalos, at han ville indvie et nyt tempel til Venus Genetrix som baggrund i et nyt forum-anlæg, der målte 150 x 50 m med en dobbelrække af søjler på de 3 sider. 

Templet der lå på et højt podium havde i apsis en statue af gudinden. Derudover indholdt templet ifølge de antikke kilder en statue af Cæsar og en forgyldt bronzestatue af Cleopatra samt smukke vægmalerier med mytologiske billedfremstillinger af Ajax og Medea. I Centrum af Forum stod en rytterstatue af Caesar.

Templet blev indviet i 46 f. Kr. men hele anlægget blev først færdiggjort af Augustus og senere ombygget under Trajan. De 3 korinthiske søjler fra templet der er blevet genrejst stammer fra denne sidste periode. Fra denne periode stammer også den såkaldte Basilica Argentaria, beliggende nordvest for templet (kun en lille del er synligt) og som fungerede som børsbygning i området. Bygningen var oprindelig i 2 etager, hvoraf den øverste sal indeholdt et stort offentlig og opvarmet toiletanlæg. 

Cæsar tilhører overgangen til kejsertiden og signalværdien af hans Forum-anlæg var lige så meget en bevidst magtdemonstration, som det var en imødekommelse af pladsbehovet i Roms offentlige anlæg. Efter sin sejrrige kampagner i Gallien og mod sin tidligere forbundsfælle Pompeius blev han udnævnt til diktator på livstid og med indvielsen af hans tempel til Venus Genetrix, som han hævdede var stammoder til hans gamle patricierslægt, Gens Julius, foretager han et bevidst henvisning til perioden før republikkens periode, kongetiden i Rom. At han her udfordrede andre magtkræfter i Rom, vidner mordet på ham i 44. Kejsertiden og guddommeliggørelsen af Julius Caesar fulgte dog kort efter, og referencen til ham ses tydeligt i anlægget af Augustus Forum der bevidst blev placeret i direkte forbindelse med Caesars Forum.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk