Til hovedsiden

Versione Italiana

De Romerske Rioni 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Rione 9 - Pigna.

Pigna har en pinjekogle i sit våben og det fortælles, at det er den kogle, man kan se på fontænen i Vatikanets Belvederegård.

Oprindeligt var pinjekoglen på Peters-pladsen, men blev flyttet til den nuværende placering, da pave Paul V i 1604 lod Carlo Maderna nedrive den antikke Basilika Vaticana og påbegynde opførelsen af den nuværende Peters-kirke.

Så denne pinjekogle har således meget lidt med Pigna at gøre.

Men Pigna fik derimod i 1927 en lille vandkunst med en pinjekogle i marmor, udført med den antikke skulptur som forbillede - i et meget mere beskedent format. 

Den står i det lille grønne anlæg mellem S. Marco og Victor Emanuel-monumentet og overvåges af en af de "talende statuer", Donna Lucrezia, der står med ryggen til S. Marco's underværker og vis

Indenfor Pigna's lille og næsten kvadratiske område findes nogle af Rom's ældste bygninger og her udkæmpede de to rivaliserende munkeordener jesuitterne og dominikanerne deres fejder.  

Jesuitterne fra Collegio Romano og dominikanerne fra Santa Maria sopra Minerva. 

Det var pave Paul III, der i 1540 stadfæstede reglerne for "Jesu Selskab", der blev stiftet af Ignatius Loyola, og bandt dem til fuldstændig lydighed overfor paven, der derved fik et stærkt våben imod reformationen. En yderligere forstærkning kom med inkvisitionen, der blev indstiftet den 21. juli 1542 som øverste domstol i alle trossager.

Som en del af inkvisitionen indførte paven i 1559 "Index librorum prohibitorum" - en liste over forbudte bøger, der blev videreført efter man opgav selve inkvisitionen. Man kan således op til vor tid finde ajourførte lister over bøger, som det er enhver rettroende katolik forbudt at læse.

Inkvisitionen var en frygtet institution, baseret på hemmeligt angiveri og dens fremfærd mod alle former for kætteri blev en sand rædsel, der førte til flere blodige opstande, hvor befolkningen afbrændte inkvisitionens palads og truede med at ødelægge dominikanernes kloster, der husede de munke, som stod bag inkvisitionen.

Jesuitternes og dominikanernes ry som bogligt lærde bekræftes også ved, at de to munkeordener i dag råder over 2 af Rom's største og fineste biblioteker, der i øvrigt begge er offentligt tilgængelige. Bøgerne i disse samlinger stammer fra plyndringer af gamle klosterbiblioteker i hele Italien, hvorfra de i vognladninger blev kørt til Rom og smidt hulter til bulter i kælderen på Collegio Romano.

Dominikanerklosteret ved Santa Maria sopra Minerva blev under anden verdenskrig tilholdssted for romerske frihedskæmpere, og munkene vandt derved romernes hjerter. 

Jesuitternes ejendom Collegio Romano har i dag det flotte bibliotek "Vittorio Emanuele" og skolen/gymnasiet Liceo Ennio Quirino Visconti.

Når man besøger Pigna må man lægge vejen forbi Jesuitternes bastioner i Gesú og S. Ignazio og dominikanernes kirke Santa Maria sopra Minerva.

Pigna byder også på nogle interessante "galanteributikker" (bl.a. ved Pantheon's bagside), hvor man kan erhverve alt fra reglementerede kardinalhatte og messehagler til alterstager, vievandskar og relikvieskrin.

Largo Argentina hører også med til Pigna. Og lad os med det samme slå fast, at pladsens navn intet har at gøre med den sydamerikanske republik af samme navn. 

Pladsen hed oprindeligt Largo del Torre Argentina efter et tårn på det palads, der lå her og i renæssancen var bolig for Borgia-paven Alexander VI's hushovmester og sekretær Burcardo, der stammede fra Strassburg, som på latin hed Argentorum.  Argentina er således blot en forvanskning af Argentorum.

Når man besøger de spændende udgravninger på Largo Argentina, kan man måske pludselig høre en ældre dame, der med kælen stemme siger "eccomi, poverino" - her er jeg lille stakkel!

Det er en af de utallige kattemødre, der kommer med mad til de lige så utallige katte, der bor mellem udgravningerne og som de romerske myndigheder ser gennem fingrene med, således området nærmest er blevet til en hel by for vilde katte.

Tidligere var der også mange vilde katte i Colosseum og Forum Romanum, men de er blevet udrenset, således der i dag kun er katte her på Largo Argentina og så nogle få på Trajans Forum og i graven omkring Pantheon.

Klik her for at læse mere om bogen

Læs mere om de romerske rioni i bogen:

PÅ EVENTYR I DE ROMERSKE RIONI

Historier, legender, 14 slentreture med mere end 200 seværdigheder og 30 hemmelige adresser på gode spisesteder.

Teksten på denne side er hentet fra bogen om de romerske rioni af Helge Kamp.

Har du lyst til at læse mere om de romerske bydele og deres kendte og mindre kendte seværdigheder kan du købe bogen via Rom-guide.dk. 

Klik på billedet for at læse mere om bogen.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk