Til hovedsiden

Versione Italiana

De Romerske Rioni 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Rione 7 - Regola.

Rione Regola har fået navn efter den strandbred (arenile), som i antikken og en stor del af middelalderen var Tiberens grænse til området.

Områdets hovedstrøg kaldtes Arenula, og det blev i dagligdagen forvansket til Renula, Reula, Reola og sidst til det nu kendte Regola.

Rione Regola er et område med mange små charmerende gader, hvor der stadig findes mange af de små værksteder, som engang var dominerende for området. Vejnavnene taler deres eget sprog.

Her kan du bl.a. finde Via dei Pettinari (Kammagernes Gade), Via dei Baullari (Kuffertmagernes Gade), Via dei Balestrari (Armbrøst-magernes Gade) og Via dei Giubbonari (Koftemagernes gade). 

Også områdets kirker bærer præg af, det er håndværkerkvarter - f.eks. Santa Maria dei Calderari (Kedelflikkernes), der fortæller, at midlerne til opførelse af kirkerne er tilvejebragt af det pågældende håndværkslav. 

Et af de mest udbredte håndværk i området var garveri, og netop dette håndværk gav beboerne i Regola et lidt kedeligt tilnavn. Dette skyldes at garverierne som regel modtog hele huder til forarbejdning, hvor halen hang ved, da denne blev betragtet som værdiløs. Men Regola's husmødre forstod at udnytte den til madlavning. Og så kom de til at hedde haleæderne. 

Det er så sjovt at tænke på, at denne fattigmandsspise i dag har udviklet sig til en af de mest populære specialiteter i det romerske køkken - Coda di bue alla vaccinara (oksehaleragout som røgterkonen lavede den), som serveres med andægtighed på mange romerske spisesteder.

At haleæderne i Regola ikke var til at spøge med, forstår man også, når man læser et af de gamle ritorneller:

Vi er regolanti, og her i dunsten

lærte vi alle om bøddelkunsten:

for bødlen såvel som de fleste briganti (røvere)

er alle sønner af regolanti.

Jeg er fra Regola, hvor man ej bæver,

frygtsom for nogen, man røsten hæver

- og bruger kæft og de bare næver. 

For enden af Via di S. Eligio ligger en lille gade, der fører fra Tiberen op til Via Giulia. Den hedder Via dell' Armata (Armeens Gade). 

Her boede personalet til den nærliggende fængsel i Via Giulia. Det var fattige folk, der havde beskedne kostvaner, og derfor også fik et tilnavn - nemlig indvoldsæderne! 

Det hed i folkemunde:  Romani dell' Armata magna fritto e corata (De fra Armata æder ...), hvilket var en ret med sammenkogt indmad fra kvæg, fisk, blæksprutter og rejer. 

Og igen er det gået hen og er blevet en meget højt prist specialitet i det romerske køkken, selvom vi fra den nordiske kulde nok holder os fra retter som Trippa alla Romana.

Rione Regola har dog også områder, der er præget af mere herskabelig levevis, og ud til Via Giulia og Via Monserrato ligger flere flotte palazzo'er, ligesom området byder på historiske residenser som Palazzo Spada, Palazzo Farnese og Palazzo Falconieri.

I Regola ligger også kirken Santa Maria del Pianto (Grådens kirke), der oprindeligt hed S. Salvatore in Carabris (Vor Frelser kirke i Kedelflikkergaden). 

Det fortælles, at et madonnabillede, der sad over porten på et af nabohusene gav sig til at græde, da der blev begået et drab i gaden. Billedet blev efter dette mirakel flyttet ind i kirken, der derved fik sit nye navn.

Regola er en stille og malerisk rione, hvor der er masser at oplevelser at tage fat på - blot man fjerner sig lidt fra de typiske turistområder omkring Palazzo Farnese.

Klik her for at læse mere om bogen

Læs mere om de romerske rioni i bogen:

PÅ EVENTYR I DE ROMERSKE RIONI

Historier, legender, 14 slentreture med mere end 200 seværdigheder og 30 hemmelige adresser på gode spisesteder.

Teksten på denne side er hentet fra bogen om de romerske rioni af Helge Kamp.

Har du lyst til at læse mere om de romerske bydele og deres kendte og mindre kendte seværdigheder kan du købe bogen via Rom-guide.dk. 

Klik på billedet for at læse mere om bogen.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk