Til hovedsiden

Versione Italiana

De Romerske Rioni 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Rione 6 - Parione.

Parione er trekantet. Den nordlige spids udgør Piazza Navona, der er en af de mest romantiske pladser i Rom. 

Navnet Parione kommer af paries - kærnen i en antik mur, da Parione engang var Roms kærne.

I renæssancen var Parione det tættest befolkede kvarter i Rom, her ligger Palazzo della Cancelleria med de pavelige kontorer og den gamle regeringsgade Governo Vecchio. 

I området omkring Piazza Navona lå de førende advokatfirmaer, modehuse og trykkerier - side om side med paladser og retsbygninger.

Livet i Parione var således præget af standspersoner, adelige, forfattere og kurtisaner.

Piazza Navona bør besøges om aftenen, hvor dens intimitet bedst fornemmes med de smukke facader, der oplyses af de flimrende lysreflekser fra de store fontæner, mens man kan sidde på en af pladsens talrige cafeer og nyde romerne promenere forbi blandt de talrige turister. Man kan i øvrigt tydeligt se hvem der er hvem!

Der er sket lidt af hvert i Parione.  I 1622 fandt man i en smøge bag S. Giacomo degli Spagnoli liget af Pomponico Tattaglia, der var blevet stranguleret med en silkesnor, som han stadig havde om halsen. 

Forbryderne blev hurtigt fundet, og fik lov til at smage den håndfaste romerske rettergang. De fik først hugget højre hånd af, og efterfølgende blev de parteret på det offentlige skafot på Piazza Navona, hvor deres rester fik lov til at ligge til skræk og advarsel.

Man holdt også turneringer. Bl.a. da Cornelio Bentivoglio udfordrede til duel mod alle der ville benægte at hemmelig kærlighed var forkastelig. Der blev opsat tribuner på Piazza Navona, hvor turneringen foregik i midten til hest og med lanser.

I middelalderen hed Piazza Navona Ciro Agonale og var en handelsplads, hvor der blev solgt alt til den daglige husholdning. Da pave Innocent X i 1651 indviede Bernini's Fontana dei Fiomi blev alle boderne forbudt og henvist til andre pladser, da paven - og ikke mindst hans forhadte svigerinde Donna Olympia - betragtede pladsen som sin ejendom og ikke ville bo på en gemen handelsplads.

Parione har 3 karakteristiske træk. Der er de fornemme gamle paladser, der ligger side om side, kvarterer med gamle snævre gader med håndværkere og de 2 store trafikårer Via del Rinascimento og Corso Vittorio Emanuele med butikker.

Klik her for at læse mere om bogen

Læs mere om de romerske rioni i bogen:

PÅ EVENTYR I DE ROMERSKE RIONI

Historier, legender, 14 slentreture med mere end 200 seværdigheder og 30 hemmelige adresser på gode spisesteder.

Teksten på denne side er hentet fra bogen om de romerske rioni af Helge Kamp.

Har du lyst til at læse mere om de romerske bydele og deres kendte og mindre kendte seværdigheder kan du købe bogen via Rom-guide.dk. 

Klik på billedet for at læse mere om bogen.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk