Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Pave Benedikt XVI

Pave Benedikt XVI

Våbenskjold for Pave Benedikt XVI

Joseph Alois Ratzinger blev født den 16. april 1927 i Marktl am Inn i Bayern som søn af en politimand. 

Da faderen gik på pension i 1937 flyttede familien til Traunstein og i 1941 blev den 14-årige Joseph, som så mange andre unge tyskere, medlem af Hitler-jugend og nogle år senere blev han indkaldt til antiluftskytskorpset.

Han blev sat til at beskytte en BMW-fabrik ved München og modtog træning som infanterist med udstationering i Ungarn.

I 1944 deserterede han og var kortvarig i en allieret krigsfangelejr, hvor han efter løsladelsen i 1945 lod sig indskrive i et katolsk seminarium sammen med sin broder George.

I 1951 blev de to brødre ordineret af kardinal Michael von Faulhaber, som var ærkebiskop af München og i perioden 1959 – 1963 fungerede Joseph Ratzinger som professor ved universitetet i Tübingen og senere ved universitetet i Regensburg.

Ved det 2. Vatikankoncil (1962-1965) var Ratzinger teologisk ekspertrådgiver, peritus, for kardinal Joseph Frings fra Köln.

I marts 1977 blev Ratzinger ærkebiskop af München og Freising og i juni samme år udnævnt til kardinal af pave Paul 6. 

I 1982 blev han kaldt til Vatikanet og udnævnt til den magtfulde stilling som præfekt for Troskongregationen, den ældste og mest indflydelsesrige af de 9 konkretioner ved pavestolen. 

I denne stilling blev han en af pave Johannes Paul II nærmeste medarbejdere og fremstod ved dennes død som en af de mest oplagte kandidater til det ledige pave-embede.

Han blev da også den 19. april 2005 kort før kl. 18,00 i den fjerde stemmerunde valgt til ny pave, hvorefter kardinal Jorge Arturo Medina Estevez kl. 18,42 kunne træde frem og meddele valget.

Som nyvalgt pave valgte Joseph Ratzinger navnet Benedikt den 16.

I 1991 blev den daværende kardinal ramt af en hjerne- blødning, men han menes dog i dag ikke lide af alvorlige helbredsmæssige problemer. 

Han har dog selv givet udtryk for, at han regner med en kort embedsperiode og valget af navnet Benedikt hentyder muligvis også til dette. 

Den sidste pave med navnet, pave Benedikt 15., var nemlig kun pave i en relativt kort periode (1914-1922).

Pave Benedikt d. 16. holder af klassisk musik og er kendt for at være en stor katteelsker.

Som Pave Benedikt den 16. offentliggjorde han sit våbenskjold den 28. april 2005.

På våbenskjoldet ser vi de korslagte nøgler, der symboliserer den magt Kristus gav apostlen Peter og hans efterfølgere. Guldnøglen symboliserer magten i himlen og sølvnøglen den åndelige autoritet på jorden.

Bispehuen (mitraen) erstatter de tidligere pavers tiara (den tredobbelte pavekrone), og palliet nederst med det sorte kors er et uldbånd som ærkebiskopper bærer under messen

Skjoldet er opdelt i tre felter, hvor det røde felt har en 'muslingeskal', en såkaldt ibskal, tegnet på at man har valfartet til apostelen Jakobs grav i Santiago de Compostela, og viser samtidig hen til legenden om kirkefaderen Augustin, der så en lille dreng, som forsøgte at tømme havet med en muslingeskal.

I feltet til venstre viser en mørkhudet morian, der stammer fra det gamle bispedømme Freising, og det udtrykker kirkens universalitet, der ikke kender til nogen forskelle i klasse eller race.

Endeligt viser i feltet til højre en bjørn med oppakning.  Den symboliserer den bayerske legende om biskop Corbinian fra det 8. århundrede, der på en rejse til Rom blev overfaldet af en bjørn. 

Bjørnen dræbte Corbinians hest, og bjørnen blev straffet ved på mirakuløs vis at blive tvunget til at bære bispens bagage hele vejen til Rom. Om dette symbol har Joseph Ratzinger selv blandt andet sagt: "Jeg har båret min oppakning til Rom..."

Læs mere om pavens våbenskjold i linket her til højre på siden.

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk