Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Den protestantiske kirkegård

Som kirkegård for digterne og tænkerne, kunstnerne og videnskabsfolk er den protestantiske  kirkegård alias cimitero acattolico ved Porta San Paolo i arbejderkvarteret Testaccio gået over i historien. “Resurrectis” - til dem som vil genopstå - forkynder indskriften over indgangsportalen på Via Caio Cestio. 

Omkring 4000 “rom-beboere” fra hele verden, flertallet tyskere, englændere, russere og skandinaver, har i ly af den aurelianske mur fundet fred, men kirkegårdsnavnet er misvisende da også ortodokse og katolikker ligger her.

Den ældste del af kirkegården, Parte Antica, er kendt som hvilested for kendte personligheder. En simpel sten uden navn erindrer med indskriften: "Here lies one whose name was writ in water” om den tuberkuløse engelske romantiker John Keats. Også digterkollegaen Percy Bysshe Shelley, hvis legeme i 1822 blev skyllet op på kysten ved Viareggio, ønskede at blive begravet på et sådant sted. Den danske maler Asmus Carstens ligger begravet her som den første dansker, der blev forenet med det antikke Rom.

De første begravelser fandt sted under besynderlige omstændigheder. På pavestatens tid måtte ikke-katolikker ikke blive begravet om dagen og derfor blev de døde begravet om natten ved fakkelskær og under politibeskyttelse. Også opsætning af kors på gravene var strengt forbudt. Først efter den italienske genforening i 1870 blev det tilladt. 

Fordi gravene blev skændet af gæster fra Testaccios forlystelseskvarter omgav man i begyndelsen af det 19. århundrede det meste af kirkegården med en grøft, Fossa dei Lani, der er gået ind i historien som det lident berømte sted for døde hunde.  

I dag er det det bedste legested for Roms kattekoloni. Ikke bare grøften, hvor de bliver fodret og plejet men også selve kirkegården har de valgt. 

Et besøg på kirkegården er for tyskere og englændere er "must", de senere år har også danskerne erkendt at verdens smukkeste kirkegård i det travle og støjende Rom er et besøg værd. 

Videnskabsmanden Georg Zoëga sagde engang at Rom er en by “som man enten ikke skal se, eller ikke forlade”. Dens tiltrækningskraft var så stor på ham at selvom længslen til Danmark til tider pinte og nagede ham, kunne han alligevel ikke forlade Rom med dets energi, kvindernes skønhed, livets lette og hurtige pulsslag, solen, varmen og palmerne.

“Denne stad er dog den eneste, i hvilken det er umagen værd at leve”. 

Den dansk norske forfatterinde Marie Colban mente derimod at man skulle leve i Paris og dø i Rom. Men konsekvensen af begges holdning var den samme. Man forlod ikke Rom til sidst. Begravelsesstedet blev valgt afhængigt af den afdødes religion, nationalitet, tidsperiode, stand og ønske.  Det var ikke altid at det sidste ønske kunne opfyldes. Georg Zoëga havde ønsket sig at blive begravet ved siden af vennerne ved Cestius-pyramidens fod, men han fandt sit hvilested i San’Andrea della Fratte.

1800-tallet var en frugtbar periode for skandinaverne i Rom og denne kendsgerning kan aflæses af de danske gravsteder. Kunstnerne er pænt repræsenterede med bl.a malerne Harald Jerichau, Johan Bravo, Johan August Krafft, fornævnte Asmus Carstens, Hans Jørgen Hammer, Sophie Kloss, Jens Christian Holm og Tyge Bendix, billedhuggerne C.F. Holbech og Søren Seidelin Winther, forfatterne Carsten Hauch og Børge Janssen, fotografen Pietro Boyesen samt  komponisten Niels Ravnkilde.

En anden oplevelse man skal unde sig på kirkegården er at se på mindesmærkernes typologi samt de anvendte allegorier og symbolik. Formålet med mindesmærker er at udsende budskab til eftertiden om  afdøde. Desværre er formsproget i vor tid mere eller mindre glemt, kun få "ord" huskes stadig. En laurbærkrans betyder stadig sejr og hæder, de kristne symboler for tro, håb og kærlighed er kors, anker og hjerte, men hvad betyder et tempel, en obelisk, en fakkel henholdsvis ned- og opadvendt, en trane, slange og et spejl?

Svarene på dette kan findes i bogen "Vi kom fra Danmark" Conradianum 1998, som kan erhverves for 20 euro på kirkegårdens kontor. Bogen indeholder biografier af udvalgte danskere, desuden et kirkegårdskort med markering af alle danske gravsteder. Indtægterne ved bogsalget går ubeskåret til vedligeholdelse og istandsættelse af de gamle danske gravsteder.

Åbningstid: tirsdag til lørdag kl. 09,00 – 17,00 søndag kl. 09,00 – 14,00 og mandag er der lukket.

SN

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk