Til hovedsiden

Versione Italiana

Litteratur om Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Bøger om Rom

”Den, der dykker ned i den helt uoverskuelige litteratur om Rom, kan drukne i den, ganske som man drukner i indtryk i byen selv. Jeg havde en gammel slægtning, af fin gammeldags akademisk støbning. Han læste og læste om Rom og Italien, med en rejse for øje. Han sagde, hver gang vi talte derom: Jeg véd ikke nok endnu! Han kom aldrig til Rom, skønt han nåede den anselige alder af 84 år.” 

Per Krarup, Rom og Romerne, 1966.

For at læserne på Rom-guide.dk ikke skal lide samme kranke skæbne, som Per Krarups gamle slægtning i ovenstående citat fra 1966, har vi valgt at bringe en overskuelig men rimelig fyldestgørende liste over bøger, der omhandler Rom i alle dens aspekter.

Vi har koncentreret os om bøger skrevet på dansk eller udgivet på dansk.

Listen er underinddelt, således at den er mere direkte at gå til, hvis man har speciel interesse i specifikke områder af Roms historie og udvikling. 

De med * markerede er bøger, som Rom-guide.dk specielt anbefaler.

Guides til Rom:  

Maria Helleberg: Under huden på Rom 

Meget velskreven og også en fin førstegangsintro-guide til byens arkitektur, kunst, historie, forretninger, spisesteder og seværdigheder med praktiske råd og tips. (Forlaget Modtryk 1999)

Politikens Rom tur & retur

Lille handy dansk udgave af den franske Gallimard rejsefører, i meget lækker tryk og med korte, men gode informationer til Rom. (Politikens Forlag 2001)  

Politikens kulturguide: Rom 

Opslags- og oplevelsesbog i ét. Meget praktisk i brug. Kultur, kunst, historie, arkitektur, litteratur, gastronomi, museer, kirker, seværdigheder. Fornemme illustrationer, grundplaner, 3-dimensionale modeller, fotografier og kort. (Politikens Forlag 2001)  

*Turen går til Rom 

Skal man første gang til Rom er denne lille velskrevne, overskuelige og handy bog af Alfredo Tesio den ideelle start. (Politikens Forlag 2005)  

*Politikens visuelle guide til Rom

Den absolut bedste allround guide på dansk, eksemplarisk illustreret, mange gode og overskuelige turforslag og med omfattende listning af hoteller, restauranter m.v. og bred generel orientering om praktiske forhold i Rom. (Politikens Forlag 2006)  

Derudover findes på dansk:

Palle Spore: Rom - en guide  (Nyt Nordisk Forlag 1988)

Søren Rud: Rom under fire øjne

Meget flot foto-guide til Rom med ledsagende tekster af Poul Arendal. (Forlaget Amanda 1992) 

Rom

Dansk oversættelse af Explorer Guide: Rome (Gads Forlag 1996)

Rejsen rundt i Rom 
Dansk oversættelse af Insight Guide: Rome. ( Politikens Forlag 1999)

Gode udenlandske guides:

*Guide Rosse: Roma e Dintorni

Uovertruffen håndbog og i næsten ny udgave, men desværre kun på italiensk. Behersker man sproget er det guiden til Rom ”sopra tutti altri”. Omfattende tematiske afsnit skrevet af nogle af Italiens største eksperter, helt eminente kort, planer og illustrationer, fremragende listestof og fine og varierede turforslag. (Touring Club Italiano, Milano 1999)

*Rome and the Vatican

Behersker man ikke italiensk kan man hér få en glimrende smagsprøve på TCIs høje niveau. Eksemplarisk præsentation af museer, kirker, monumenter fra hele byens historie. Fine farveillustrationer. (Touring Club Italiano, Milano 1997)

Blue Guide: Rome

Denne fremragende guide er nu kommet i en spritny udgave med meget fine farveillustrationer, gode overskuelige kort og grundplaner og et omfattende listestof og glossar. Der er ikke den kirke, det monument, det maleri eller det anlæg der ikke får en omfattende og autoritativ behandling i denne indholdsrige guide af den eminente Rom-kender Alta Macadam. Det man ikke finder omtalt her, finder man heller ikke omtalt i andre guides (Blue Guides - Sommerset Books, London 2006)

Let’s go: The  Budget Guide to Rome

Rettet mod “rygsækfolket” men kan med fordel også benyttes af ”kuffertfolket”. Megen velskreven, god og ofte morsom information om Rom. Omfattende listning af gode og billige hoteller og restauranter. (Mc Millan, 2003)

Generelle oversigtsværker om Rom:

Peter Schindler: Dage i Rom

Den kendte monsignore destillerer et langt Roma-liv i velskrevne pluk fra Roms historie.  (Hirschsprungs Forlag 1955) 

*H.V. Morton: Roms trylleri.

En klassiker i genren og stadig lige læseværdig. (Nyt Nordisk Forlag 1968)  

*Per Krarup: Rom.

Den gamle ”romer” og direktør for Det danske Institut har hér givet sit veloplagte bud på Roms byhistoriske udvikling + gode turforslag til Roms omegn. (Forlaget Forum 1974)

Carl Johan Elmquist: Rom

Lidt traditionel, men glimrende indføring i Roms historie fra en velskrivende ”kender”. (Carit Andersens Forlag 1978)

Karen Jacobsen: Bogen om Rom

Meget stofmættet, men glimrende allround bog om Rom med vægten lagt på de kendte steder. (Herluf Stockholms Forlag 1982)

*Thomas Harder & Hans Scheving: Glimt af Rom

Udmærker sig primært ved en meget fin og overskuelig gennemgang af Roms historie fra byens grundlæggelse op til vore dage og især gode afsnit om Roms placering i det moderne Italiens politiske, sociale og kulturelle virkelighed. Glimrende tekst- og kort-krydshenvisninger. (Samleren 2000)

Specielle tematiske værker om Rom:

Göran Stenius: Bag Vatikanets mure

Primært et portræt af Pius XII, men også en fin indføring i Vatikanstatens administrative og politiske organisation. (Hirschsprungs Forlag 1949)

Vadnai & Århem: Sagnenes Rom

Hvis det ikke er sandt, så er det i hvert fald godt fundet på. Endnu en lille læseværdig og meget lækker produceret bog om de utallige historier og anekdoter, der knytter sig til Rom. (Samleren 1961)

*Per Krarup: Rom og romerne, 

”Cicero” i dansk forklædning prøver veloplagt, efter et langt Roma-liv at aflokke byen dens hemmeligheder og trylleri. Dejlig lille bog. (Nytårshilsen fra Frederik Knudtzons Bogtrykkeri 1966)

*Niels Levinsen: Tag ikke til Rom

108 gode og først og fremmest morsomme grunde til at ignorere bogens titel og ….. (Chr. Erichsens Forlag 1969)

*Odd Brochmann: Rom indenfor murene,

Fremragende velskrevet bog om Rom, set gennem berømte tilrejsendes øjne, fra antikken til vore dage. Fine tegninger af forfatteren. (Carit Andersens Forlag 1970)

*Carl Ankerfeldt: Romernes Rom

Endnu en fin og lærd bog af denne eminente Rom-kender, denne gang om de klassiske romerske kvarterer ”rioni”, skrevet i anledning af den italienske stats 100 års jubilæum. (Forlaget Schultz 1970)

Carl Ankerfeldt: Gensyn med Rom

Om folkelige traditioner og skikke, om forsvundne og genfundne skatte, helgenlegender og meget andet. Giver nye impulser til strejftog i Rom, også for den meget berejste. (Forlaget Schultz Forlag 1971)

*H. V. Morton: Roms fontæner

Hele Roms historie ”spejlet” i vandforsyningens  og fontænernes historie. En yderst interessant og meget velskrevet bog. (Nyt Nordisk Forlag 1973)

*Knud Voss: Piazza Navona

Meget flot udstyret bog i stort format, der detailleret gennemgår alle aspekter af pladsens og dens bygningers historie. (Gyldendal 1975)

Carl Ankerfeldt: Romerske lokaliteter (Poul Kristensen 1977)

Carl Ankerfeldt: Romerske hemmeligheder (Poul Kristensen 1977)

Carl Ankerfeldt: Romerske motiver og stemninger (P. Kristensen 1978)

Carl Ankerfeldt: Romerske mærkværdigheder (Forlaget Hernov 1980)

4 bøger, der alle, ført med Ankerfeldts vidende pen, dykker ned i de mere ”skjulte” sider af Rom

*Roloff Beny og Peter Gunn: Roms kirker 

Både kirke-, stil- og arkitektur-historie i ét og i stort format. Omhandler langt over 100 af de vigtigste kirker i Rom og med fine illustrationer og meget brugbare registre og lister. (Forlaget Schønberg 1982)

Bjarne Jørnæs: Den Spanske Trappe.

Lille fin bog om trappernes ”trappe” (Forlaget Bogan 1986)  

*Bente Lange: Roms farver

Meget flot bog om Roms farver. De smukke romerske farver ydes fuld retfærdighed af arkitekten Bente Lange, også gennem forfatterens egne fine akvareller. Anmeldt her på Rom-guiden. (Kunstakademiets Forlag 1993)

*Inge-Lise og Steen Neergaard: Vi kom fra Danmark

Meget gennemarbejdet bog om danske gravsteder på den ikke-katolske kirkegård i Rom. Kan købes ved indgangen til kirkegården. Anmeldt her på Rom-guiden. (Conradianum 1998)

*Ole Askov Olsen: Rom - pladsernes by 

Med udgangspunkt i 40 romerske pladser guides man på kryds og tværs gennem Roms byhistoriske udvikling. Meget spændende og uhyre velskrevet. (Forlaget Thaning & Appel 1996)

*N. Birger Christensen: Til Piazza del Popolo

Lille temabog om den berømte plads og dens historie, krydret med de mange ”historier” der knytter sig til pladsen. Anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Tommeliden 1998).

Mogens Nykjær: Peterskirken - Historie og betydning

Fremragende bog i det store sammenhængende perspektiv: Peterskirkens betydning fra Peters grav, Konstantins basilika til kirken, som vi kender den i dag set i arkitektonisk og kunsthistorisk lys. (Forlaget Gyldendal 2000)

*Roma, L’arte nei secoli, ed. Marco Bussagli.

Storværk, rigt farveillustreret, om kunst og arkitektur fra antikken til vore dage med vægt på kunsten, skrevet af en række af de mest kompetente italienske eksperter på området. Foreligger også i tysk udgave under titlen ”Rom – Kunst & Architektur” fra forlaget Könnemann. (Magnus Edizioni, Udinese 1999)

*Maria Helleberg: Mine romerske historier, by, idé og virkelighed

Fascinerende samling af beretninger, hvor Rom ”spejles” i nogle af sine berømteste ”sønner og døtre”. Det hele krydres med Hollywood-film, operaer, trafik, omgangsformer og dagligliv. (Forlaget Aschehoug 2001)

*N. Birger Christensen: Romersk potpourri

Velskrevet og detaljerig vandring blandt såvel de velkendte som de mere specielle eller ukendte seværdigheder i Rom. Anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Halfdan 2001)

G. Franco Romagnoli: Gensyn med Rom

Den mest charmerende og velskevne blanding af erindring, tidsbillede og guidebog til Rom. Den "ægte romer" Rogmagnoli vender tilbage til sin fødeby efter mange års ophold i USA og via afstikkere til gårsdagens og dagens politik og historie, administration, kvarterer, restauranter, kirken, vand og fontæner, parker, trafikken samt lidt til, skriver han en mere end hjertevarm kærlighedserklæring til sit - og vores - elskede Rom. (Forlaget Holkenfeldt 2002)

*Ole Askov Olsen: Glimt af et glemt Rom 

Endnu en uhyre velskreven kulturhistorisk indføring i de mere specielle eller ukendte seværdigheder i Rom. Med beskrivelse af stedernes historie og udvikling krydret med anekdoter samt praktiske råd. (Forlaget Thaning & Appel, 2003)  

*Mogens Nykjær: I pavernes Rom - Bybilleder, kunst og historie 1420 - 1870.
Fremragende flot, lærd og uhyre velskrevet bog om Roms helt eksempelløse bymæssige udvikling som enevældig paveby gennem 450 år frem til Italiens samling i 1870. Renæssance og barok og alt hvad der i øvrigt gør Rom til Rom i fejende flot kunstnerisk, by- og tidsmæssig perspektiv. Anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Gyldendal, 2004).

Helle Bay: Lettere da Roma - Breve fra Rom.
Hyggelig lille samling af breve fra Helle Bay, der under sprogkurser skriver hjem til veninderne med oplevelser fra hverdagens Rom.  Anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Queenswood, 2004).

*Helge kamp: På eventyr i de romerske rioni

Rom-kenderen Helge Kamp fører os på en mere end appetitvækkende tur gennem det såvel kendte som især ukendte Rom. 14 gode ture gennem de gamle rioni-kvarterer med passende pauser for en drink, en frokost eller den gode middag. Overskuelige kort, flere fremragende index og samtidig også en dejlig spiseguide med omtale af 30 autentiske "madhuler" med det bedste originale romerske køkken til fornuftige priser. Bogens pris er også mere end fornuftig. Anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Butzbach 2005 - Ny udgave udkommet 2008)  

Stig Holsting: Pilgrim i Rom 

Forfatterens personlige rejse til det religiøse Rom. Bogen er skrevet for at delagtiggøre andre i de åndelige muligheder, som gemmer sig i byens mangfoldigheder. (Eget forlag 2005 – Tlf. 87580303) 

*Thomas Harder, Rom amore mio! 

Livsnyderens guide til Rom af den kendte forfatter med italienske familierødder. Hvis euro-pungen står på vid gab, så er her den perfekte opskrift på, hvordan den kan blive tømt på gode spisesteder, dejlige cafeer, smarte tøjbutikker, gode madvarer, barer, diskoteker, dyre hoteller +++ meget mere af alt det, som Rom kan byde det bedste af. (Gyldendal 2009)

*Maria Fabricius Hansen: Genbrugskirker i Rom

Da antikken blev til middelalder. Fantastisk spændende og velskrevet bog om genbruget af antikke bygningsdele i tidlig kristen og middelalderlig kirkebyggeri i Rom. Flot og illustrativ gennemgang af 11 særligt skønne og varierede genbrugskirker. Forbilledlig disponeret med fine kort og handy format. (Århus Universitetsforlag 2010)

Slentreture i Rom:

Ebbe Sadolin: Vandringer i Rom 

Den mand må have vandret mere end nogen anden. Hér er hans vandringer i Rom, fint detaljeret og med smukke tegninger fra forfatterens hånd. (Forlaget Carit Andersen 1959)               

*Carl Ankerfeldt: Slentreture i Rom

Meget fine, indsigtsfulde og ikke for stofmættede turforslag, krydret med passende pauser for en tiltrængt forfriskning. (Forlaget Schultz 1972)

*Carl Ankerfeldt: Nye slentreture i Rom

Fortsætter hvor den første bog slap og lige så god, skrevet som den er med Ankerfeldts altid vidende pen. (Forlaget Schultz 1974)

Stendhal: Vandringer i Rom, 

Den berømte franske forfatters vandringer i starten af 1800-tallet i et Rom, der ikke mere findes, men dog kan genkendes/ anes utallige steder.  (Forlaget Holkenfeldt 1998)

*N. Birger Christensen: En sviptur til Rom

17 fodture i Rom med vægt på det de lidt skjulte og knapt så kendte sider af Rom. Velskrevet. (Forlaget Halfdan 2000)

Idé-historiske værker om Rom:

*Imperium Romanum : realitet, ide, ideal,  red. af: Otto Steen Due og Jacob Isager

Imponerende 3-binds værk, hvor især 1. bind har relevans til Rom i antikken, men hele værket kan på det varmeste anbefales.

I: Fra grundlæggelse til undergang. II: Fra middelalder til oplysningstid. III: Fra Napoleon til EF (Forlaget Sfinx 1993)

*Peter Ørsted: Arven fra Rom

Via en række antikke kilder kastes lys over romersk tankegang og dagligdag, og den påvirkning, som Romerriget har givet vores europæiske tankeverden på det økonomiske, sociale, religiøse og politiske område. (Forlaget Columbus 2000)

Adskilte perioder: 

Antikken:

*Axel Boëthius: Hur Rom byggdes under antiken

Svensk klassiker og stadig uhyre læseværdig. (Bonniers 1938)

Leo Hjortsø & Vagn Poulsen: Klassisk kunst, Rom 

Udgivet som undervisningsmateriale til gymnasiet, men giver en fin og overskuelig indføring i emnet. (Gyldendal 1963)  

Rom i storhedstiden. Oversættelse af Carl Johan Elmquist af den italiensk originaludgave "Tutto su Roma Antica".

Storværk og i stort format om Rom i kejsertiden og det antikke romerliv i alle dets aspekter, skrevet af tidens fremmeste eksperter. Bogens billedmateriale støtter sig for en stor del på de store modelrekonstruktioner, man kan se i Museo delle Civiltà i EUR syd for Rom. Omfattende og informationsrig. (Carit Andersens Forlag, 1963)

* Peter Ørsted:  Romerne
I denne fremragende og velskrevne bog følger vi den romerske soldat Saios rejse fra tjeneste i Brittanien tilbage til sit hjem i Syrien efter endt militærtjeneste. Og vi får vi et fascinerende indblik i romernes hverdag på forum, i templerne, i teastret, i badene og i familiens skød. (Gyldendal, 1989)

Jerome Carcopino: Dagligt liv i antikkens Rom

En ”klassiker” om det sociale-, kulturelle-, politiske- og handelsmæssige liv i det antikke Rom. (Stig Vendelkjærs Forlag 1964)

J.P.V.D Balsdon: Romerske kvinder I+II 

2 meget velskrevne bind om den antikke periode set i kvindeperspektiv, dels i forhold til de mere kendte kvinder fra perioden, dels gennem kvindeliv i al almindelighed. (Rosenkilde og Bagger 1964)

Donald R. Dudley: Urbs Roma

Meget spændende udvalg af samtidige skriftlige kilder til antikkens bygningsværker og fint sort/hvidt billedafsnit med henvisning til relevant kildetekst. (Phaidon Press 1967)

Kjeld de Fine Licht: The rotunda in Rome, Hadrian's Pantheon

Lærd og velskreven doktordisputats om dette unikke monument, set fra alle vinkler. Dansk resumé: side 335-344. (Gyldendal 1968)               

Leo Hjortsø: Romerske guder og helte

Alt hvad hjertet kan begære omkring romernes mangfoldige gudeverden. (Politikens Forlag 1988)

Per Kraup: Romersk politik i oldtiden

Grundig og vidende indføring i det politiske liv fra Rom var en lille bystat og frem til sen kejsertid. (Gyldendal 1971)

Einar Gjerstad: Det äldste Rom, 1972

Om de omfattende udgravninger af de allerældste dele på Forum og Palatin, hvor der sættes et alvorligt spørgsmålstegn ved myterne om Roms traditionelle grundlæggelse. (Norstedts 1972)

Carl Ankerfeldt: Vandringer i det antikke Rom

Fin lille indføring i hvor man finder rester af det antikke Rom. (Forlaget Schultz 1976)

*Jacob Isager: Forum Romanum og Palatin

Standardværket på dansk om denne centrale del af det antikke Rom, fine detailkort og oplysende illustrationer. (Odense Universitetsforlag 1977)

*Rom - en antik storby

Beskriver den almindelige romers livsvilkår: Dagliglivet, individ og statsmagt, familieforhold, arbejde og fritid, boligforhold, vandtilførsel og kloakering, uddannelse, den religiøse mangfoldighed og kristendommens fremkomst. (Forlaget Sfinx 1991)

*Rome: An Oxford Archaeological Guide

Fremragende guide til den klassiske del af Rom med autoritativ gennemgang af bygningsværker m.m., fine og overskuelige illustrationer, plancher og plankort. (Oxford University Press 1998)

*Rudi Thomsen: Augustus. Liv og virke

En faktamættet, letlæselig skildring af Augustus' dramatiske livsbane, hvor denne, den mest illustre af alle romere skabte ”Pax Romana”, den så længe eftertragtede fred i det kæmpemæssige romerrige. (Forlaget Sfinx 2001)

*Erik Christiansen: Romersk historie – fra by til verdensrige og fra verdensrige til by

Romersk historie fra byens grundlæggelse i år 753 og frem til senantikken. For den læge læser den absolut bedste, mest overskuelige og nyeste fremstilling på dansk af det antikke Roms historie. (Aarhus Universitetsforlag 2002)  

*Peter Ørsted: Nero – Kejser i Rom

Et inspirerende undervisningsforløb af samtidens kilder er baggrund for denne revision af det traditionelle billede af ”den uartige dreng”. Som altid, når Peter Ørsted sætter pen til papiret, uhyre velskrevet. Bogen er anmeldt her på Rom-guiden (Høst & Søn 2004)

Senantikken/ den tidlige kirke:

Torben Christensen: Kristendommen og Imperium Romanum

Omhandler kristendommens udvikling i hele middelhavsområdet, men centrale afsnit dækker den tidlige kristne kirkes udvikling i Rom. (Munksgaard 1967)

*Sv. Aage Bay: Det underjordiske Rom, Hedensk og kristen tro i kejsertidens Rom

Meget fin indføring i de allertidligste kristne helligdomme i Rom, primært med vægt på ”dødebyen” og ”Peters grav” under Peters-kirken, men også katakomberne bliver grundigt behandlet. (Odense Universitetsforlag 1972)

Leif Grane: Kirken i historien, de første otte århundreder

Dækker ikke blot Rom, men centrale dele dækker den tidlige kirke i Rom under kejsertiden og den begyndende middelalder + udvalg af tekster .  (Gyldendal 1973)

Sv. Aage Bay: Den første kristne kunst 

Beskriver romerske katakombe-malerier og sarkofagskulptur. (Odense Universitetsforlag 1975)

*Marie Fabricius Hansen: Genbrugskirker i Rom. Når antikken bliver til middelalder

Pragtfuld, kunsthistorisk vidende og meget velskrevet og gennemillustreret bog der fortæller om 11 udvalgte romerske kirkers genbrug (kaldet spolier) af antikke bygningsværker eller dele deraf. Bogen rækker tidsmæssigt fra senantikken og ind i middelalderen og er inddelt i overskuelige afsnit med gode kort; som et ekstra plus får man også en kort omtale af andre seværdige kirker i de udvalgte kirkers nærhed. Dejligt handy format, lige til at lægge i rejselommen. (Århus Universitetsforlag 2010)

Middelalder:

*Henrik Schück: Rom. En vandring genom seklerna, 1-2

Klassiker om Roms bymæssige udvikling fra antikken til renæssancen. Del 1: Antikken och den tidlige middelalder. Del 2: Senmiddelalderen og renæssancen. Udgivet og bearbejdet af Erik Sjöqvist och Torgil Magnusson. (Norstedts 1949 - 1956)

P. Hetherington: Medieval Rome, a portrait of the city and its life

Velskrevet og moderne indføring i dagligliv i middelalderens Rom og kampen mellem pavemagt og ridderherrerne i bystyret. (Rubicon Press 1994)

Renæssance og barok:

Chr. Elling: Rom. Arkitekturens Liv fra Bernini til Thorvaldsen. I+II+ III Kransen om Rom: Barokkens værker i Campagnen og bjergene.  

Storværk, storslået illustreret om én af de arkitektonisk rigeste perioder i Rom og den nærliggende omegn.

*Ragnar Josephson: Hur Rom byggdes under renässans och barock

Fortsætter den fine svenske tradition for høj kvalitet inden for studier af Rom. (Forlaget Natur & Kultur 1968)

*Jan Stenberg: Levende barok

Inspirationen fra Rom og romerske motiver på vandring. (Gads Forlag 1971)

Anthony Blunt: Guide to baroque Rome

Den berømte engelske kunsthistoriker (og russisk spion) gennemgår på forbilledlig klar vis, hvad der er værd at se af barok i Rom. (Granada 1982)

Danske guldalderkunstnere i Rom:

Francis Bull: Nordisk kunstnerliv i Rom 

En oversigt over nordiske kunstnere i Rom fra middelalderen og frem til næsten vore dage, derunder Thorvaldsens tid og Den Skandinaviske Forenings store glansperiode. (Gyldendal/Bonniers 1960)

Poul Carit Andersen: Rom på Zoëgas tid 1783-1809 

Berømte danskere og andre illustre personer giver gennem den danske arkæolog Georg Zoëga og hans hustru Frederikke Bruun hinanden møde i Rom. (Gads Forlag 1970)

Danske malere i Rom i det 19. århundrede

Katalog fra den udstilling der genskabte interessen for de danske guldalderkunstnere i Rom. (Statens Museum for Kunst 1977)    

*Tue Ritzau & Karen Ascani: Rom er et fortryllende bur. Den gyldne epoke for skandinaviske kunstnere i Rom

Udgivet i anledning af Den Skandinaviske Forening i Roms 150 års fødselsdag. Indhold bl.a.: Karen Ascani: Den Skandinaviske Forening i Rom. Angelo Hjort: Buret og skramlet. H.E. Nørregård-Nielsen: Om de danske kunstnere i Rom. Mogens Brøndsted: Danske forfattere i Rom mellem 1830 og 1900. (Forlaget Rhodos 1982)

H.P. Rohde: Danske kunstnere i Rom. Studier omkring et guldaldermaleri

Med udgangspunkt i Constantin Hansens maleri "Et Selskab af danske Kunstnere i Rom" gives en bred indføring i det rige danske kunstnerliv i Rom i 1. halvdel af 1800-tallet. (Rosenkilde og Bagger 1982)   

Rom i nyere tid:

H.P. L’Orange: Rom efter forvandlingen

Primært en fotobog, der fortæller om de store bymæssige reguleringer under Mussolini. (Gyldendal Oslo 1949)

*Marie Dinesen: Værtinde i Rom

Den kendte pensionatsværtinde fra Via Porta Pinciana 18 fortæller fascinerende om sit turbulente, men rige liv som en højt værdsat værtinde for bl.a. mange ældre Rom-rejsende. (Gyldendal 1955)

Marie Dinesen: italienske erindringer

Fra et uudtømmeligt register af spændende erindringer  fortæller MD om sine mange år i et Rom i stor forandring (Grafisk Forlag 1959)

Agne Hamrin: Rom gennem 100 år, 1970

Skrevet i anledning af den italienske stats 100 års jubilæum. Meget fine afsnit om kampen mellem stat og kirke (Laterankonkordatet) og den store topografiske forandring der er sket med Rom ved skiftet fra paveby til moderne hovedstad. (Carit Andersens Forlag 1971)

Fotografernes Rom 1846-1878

Omfattende udstillingskatalog med et væld af billeder fra et Rom, hvor meget er forsvundet men heldigvis også meget kan genkendes i dag. (Thorvaldsens Museum 1977)

*Bette de Fine Licht: Rom

Beskrivelse af Rom og dens befolkning. Byens historie gennem de sidste 100 år, romernes dagligdag, trafik- og transportproblemer, Vatikanstaten og byens fremtid. Afsluttes med et fakta-afsnit.  (Munksgaard 1988)

*Steen Bo Frandsen: Det tredie Rom

Omhandler perioden fra 1870-1945, hvor Rom udviklede sig til at blive en europæisk hovedstad. I denne periode skete en lang række indgreb, der gjorde Rom til det, byen er i dag. Bogen giver en ny dimension til besøget i Rom. (Forlaget Sfinx 1991)                       

Det romerske Køkken:

*Alfredo Tesio: Mad og vin i Rom

Grundig og underholdende gennemgang af det romerske køkken med mange fine tips til restauranter, vinbarer, caféer, isbarer, markeder, tips, opskrifter o.m.a. (Politikens Forlag 1999)

Per Pallesen: Spis i det gamle Rom, Trastevere

Den kendte skuespiller erklærer sin kærlighed til den gode mad i dette det mest ærkeromerske af alle byens kvarterer. (Forlaget Sesam 2000)

*Henrik Oldenburg: Smag på Rom i Jubelåret 2000

20 nye historier, 30 nye spisesteder, 10 gode pizzasteder, 20 romerske opskrifter. Selvstændig fortsættelse af ”Smag på Rom” fra 1998 (Smag & Behag's forlag 2000)

*Helge Kamp: Mellem de syv høje

Afslappet slentretur gennem Rom med historier, legender og hemmelige adresser på ægte romerske spisesteder. Suverænt supplement til den traditionelle guidebog. Bogen er anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Butzbach 2001)

Helle & Alfredo Tesio: Mamma's køkken

Hyldest til ”la cucina casalinga”, det gode og enkle romerske husmoder-køkken (Nyt Nordisk Forlag 2003)

Anders Grøndahl: Rom, felthåndbog for livsnydere

Nyeste udgave af en række tidligere bøger. Ikke meget nyt, men dog med en række opdateringer af tidligere tips om gode restauranter + få nye. (Nyt Nordisk Forlag-Arnold Busck 2003)    

Eva Ravnbøl: Romerske restauranter III

Den fastboende "romerinde", Eva Ravnbøl, anbefaler veloplagt og appetitvæggende 20 af de mest autentiske og bedste spisesteder i Rom. Romersk madkultur når den er bedst og vender man bogen på hovedet får man en kogebog med i købet med enkle og gode poskrifter på klassiske romerretter fra hver af de anbefalede spisesteder. (Forlaget Life Editions 2007)  

*Helge Kamp: Spisesteder i Rom

Kort og godt en adresseliste til 30 af Roms bedste spisesteder - eller madhuler som forfatteren kalder sine favoritter i Rom. Suverænt supplement til den traditionelle guidebog. Bogen er anmeldt her på Rom-guiden. (Forlaget Butzbach 2007)

Mere om bøgerne:

Har du fået lyst til at stifte nærmere bekendtskab med bøgerne, så kan de købes i boghandelen, på Internettet eller antikvarisk til rimelige penge.

Øverst til højre har vi link til en suveræn side, hvor du kan søge på de enkelte bøger.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk