Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Barn Jesus i en krybbe lå

Kommer man til Rom i december måned, kan man ikke undgå at støde på mange af de imponerende julekrybber der pryder byen op mod højtidsdagen for Jesu fødsel.

Det er en lang historie der ligger bag denne tradition, så lad os starte med lidt Krybbehistorie.

Frans af Assisi fik i 1223 tilladelse af Pave Honorius den III til at celebrere en levende krybbescene juleaften, således at menigheden kunne se fødselsmiraklet ”genoplivet”.

Et lille barn blev lagt i krybben hos Josef og Maria og en okse og et æsel fuldendte staldbilledet. 

Fra denne begivenhed bredte skikken sig og snart overtog kunstfærdigt udførte og opstillede krybbescener den tidlige form.

I begyndelsen så man kun julekrybber i kirken, men snart begyndte rige familier at få udført deres egne og private udgaver, og derfra er skikken nu udbredt, så det nærmest har udviklet sig til en italiensk ”folkesport” at opbygge den mest imponerende og fantasifulde krybbescene.

Den enkle krybbescener er stadig mest udbredt i Norditalien, og for den sags skyld i Danmark, medens de længere sydpå, især inspireret af en særlig neapolitansk tradition, har udviklet sig til helt overdådigt udsmykkede by- og landskabsscener med utallige bygninger og i hundredvis af forskellige figurer, beskæftiget med alskens aktiviteter. Dette er også tilfældet i Rom.

Går man på julemarkedet på Piazza Navona, kan man i de mange opstillede boder købe et utal af figurer, faste såvel som bevægelige, der udfører alskens arbejde eller betjener forskellige maskiner, samt huse og andet udstyr til personlig opbygning af julekrybben.

Der mangler sådan set kun en Märklin togbane med jule-futtog og et par skiløbere på julevat for at fuldende det ahistoriske billede. Hér bliver der bagt julekager i moderne ovne, savet brænde med rundsav, spillet kort og leget bank midt i Betlehem for 2000 år siden i bygninger der stilmæssigt går fra antikke romerske tempelruiner over middelalderlige ridderborge til et sammensurium af mere moderne stilarter.

Mange familier, især fra Napoli, har gennem generationer opdyrket en særlig håndværks-mæssig kunnen inden for fremstilling af figurer, dele og udstyr til julekrybber, ligesom mange anerkendte kunstnere gennem tiden har bidraget til denne særlige kunst. En del private og mange kirkelige krybbescener er også blevet fremstillet med meget smukt udskårne figurer i fuld størrelse og med anvendelse af uhyre sjældne og kostbare materialer, ædelstene og andet godt.

De mere spektakulære og offentlige krybber i Rom bliver først opstillet eller åbnet efter festen for Jomfru Marias ubesmittede Undfangelse, Festa dell’Immacolata Concezione, den 8. december og står så frem til og med Hellig tre Kongers Aften, L’Epifania, den 6. januar. Man skal bemærke, at der ofte ikke er noget jesusbarn i krybben, eller han er tildækket, indtil julenat, for før blev han jo ikke født!

De flotteste julekrybber kan beses på Piazza di S. Pietro, Piazza Navona, i kirkerne St. Maria Maggiore, hvis julekrybbe skulle stamme helt tilbage fra 1280, ja det hævdes oven i købet at dele af træet i Jesu vugge stammer fra den oprindelige i Betlehem, S. Giovanni in Laterano, St. Maria in AraCoeli, hvor den berømte Santo Bambino placeres i krybben julenat under stor festivitas. Sidst men ikke mindst finder man i den lille kirke SS Cosma e Damiano ved Forum Romanum måske den mest spektakulære julekrybbe.

Den rummer et helt overdådigt sceneri med over 1000 personer, 500 dyr og over 50 forskellige bygninger i meget detaljeret teglarbejde. Figurerne er fremstillet i uhyre flot billedskærerarbejde og personerne er udstyret med fantastisk flotte klædningsdragter, hvoraf mange blev syet af de fine damer i hofkredsen omkring Kong Carlos III af Neapel i 1700-tallet, der var den oprindelige initiativtager til krybben. Den blev i 1939 givet som gave til Franciskanerne ved SS Cosma e Damiano, en passende gestus, når man ihukommer at ordenens stifter var skaberen af den første julekrybbe. Krybben er i øvrigt åbent hele året og til enhver tid et besøg værd.

Kan man ikke få nok af julekrybber kan man besøge ”Museo del Presepio Tipologico Internazionale”, Via Tor de' Conti 31a. Åbent oktober-maj, onsdag-lørdag 18 – 20, i juleperioden 16 – 20, søn- og helligdage 10 – 13 og 15 – 20. Museet har over 3000 julekrybber fra hele verden, og sågar en krybbeskole med undervisning i denne specielle hobbykunst.

Er det heller ikke nok, så kan man indmelde sig i ”Den italienske sammenslutning af elskere af julekrybben” – Associazione Italiana Amici del Presepio, der har egen hjemmeside som du finder her til højre på siden.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk