Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Hvad koster en skræddersyet kardinal?

Via dei Cestari – Via di Santa Chiara – Via Santa Catharina di Siena.

Bevæger man sig igennem disse 3 gader i området lige bag Pantheon ved Piazza della Minerva, kan man ikke undgå at lægge mærke til de fine butikker med alt i udstyr til den katolske præstestand. Her er vinduesudstillinger med alt fra den ydmyge sorte præstekjole til det absolut mest prangende kardinaludstyr, alt i fineste skræddersyet kvalitet. Og hér kan man se unge præster stående foran de fine vinduer, måske i håbet eller ambitionen om selv engang at eje én af de mere farvestrålende klæder. Eller de står blot og beundrer en smuk farvet figur af den hellige jomfru eller én af de populære helgener, som butikkerne også sælger.

Den ældste og fineste butik er Gamarelli der siden 1798 har været pavelig hofleverandør. Den næstfineste er Barbiconi fra 1815 og den nyeste og  billigste er Euroclero, ikke at foragte med en beskeden præsteløn. Når en ny pave er valgt, er det Gamarelli der syr den nye paves klæder. Det sker uden at kende den nye paves identitet. Derfor syr man for en sikkerheds skyld 3 sæt: Model høj og tynd, lille og tyk og et sæt midt imellem, i håbet om at ét af dem passer.

Med pavens udnævnelser af et stort antal nye biskopper og især kardinaler inden for de seneste år, har ordrebøgerne været fyldte og der har været travlt på skrædderværkstederne. 

Fra biskop og opefter ligger de fineste butikker inde med personlige skolæste og tøjmål, således at udstyret blot kan bestilles, evt. nu i rød kardinaludgave.

Kardinaler har en specifik dress-code, lige fra den trekantede biretta-kalot og ned til de strømper de har på. Kardinalfarven er rød, et symbol for den ultimative forpligtelse til at ofre sit blod for kirken. Et komplet sæt for kardinaler består af en biretta, 2 soutane-heldragter med bredt skærf omkring livet, én rød, én sort med røde kanter, en mozetta-kåbe omkring skuldrene sammen med et brystkors i et rød- og guldsnoet bånd. Under dragten bæres en hvid underbluse der går til knæene og ofte med smukke guld- og sølvbroderier på ærmerne. Ved kirkelige højtider bæres en damask-mitra med guldbroderi samt en kardinalring, givet af paven ved deres udnævnelse. Den kendte brede kardinalhat blev afskaffet under pave Paul VI.

Med passende sko og røde strømper, løber en sådan Gamarelli skræddersyet kardinaldragt op i en pris på 3.000 euro, eller stort set svarende til den ikke fyrstelige månedsløn, som kardinaler ved den romerske kurie modtager. En del er da også afhængige af donationer fra venner og velgørere. Øvrige kardinaler har som regel et økonomisk fundament i deres respektive bispedømmer der vil finansiere den kirkelige haute couture.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk