Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Vestalindernes hus

Der er ikke meget tilbage af det store hus, der engang har rummet hele 50 værelser og hvor de unge piger tog bolig, når de var blevet optaget i ordenen og havde aflagt deres løfte.

Ved kanten af det område, hvor vestalindernes hus lå kan man se en række statuer af disse unge piger, der dog har taget en del skade af tidens tand.

De mest velbevarede statuer af vestalinderne finder man på Museo Nazionale Romano.

Prøv at finde den piedestal, hvor skriften er fjernet, for den vidner om en vestalinde, der har begået noget vanærende og derfor er ramt af det såkaldte Damnatio Memoriae, hvilket vi har en speciel side om på hovedsiden over seværdigheder på Foro Romano.

Der er i dette tilfælde tale om en ung vestalinde ved navn Claudia, der forrådte ordenen - eller kulten, om man vil, ved at konvertere til kristendommen.

Vestalinderne var medlemmer af en slags nonneorden under gudinden Vestas beskyttelse. 

Som Vestalinder optog man kun unge piger fra de allerfineste familier. 

De unge pigers opgave var at våge over den hellige ild, der brændte på gudindens alter i Vestatemplet. 

Vestalinderne havde ret til at deltage i de mange offentlige fester, der blev afholdt i Rom på den tid, men de skulle leve deres liv som jomfruer. 

Og gjorde de ikke det, blev de levende begravet.

Mellem Roma Termini (hovedbanegården)  og S. Maria degli Angeli findes det område, hvor flere Vestalinder blev levende begravet (det nuværende Piazza dell’ Indipienza), når de havde besudlet deres pandebånd.

Måske er det kun en legende, at Rea Silvia (moderen til Romulus og Remus) måtte lide denne frygtelige død. Men fra Livius ved vi, at to Vestalinder Opimia og Floronia i året 217 f.kr. blev begravet på Campus Sceleratus, og romerske historiker har registreret navne på i alt 12 Vestalinder, der er begravet her uden for byens mure.

Vestalinderne, der blev optaget i ordenen i 8 – 10 års alderen, skulle tjene i 30 år, hvorefter de kunne træde ud af tjenesten og eventuelt indgå ægteskab.

Der var 6 vestalinder, der alle blev udvalgt af Pontifex Maximus. 

Den 30-årige periode fordelte sig således, 10 år som novice, hvor man lærte de forskellige ritualer og pligter, 10 år hvor man udførte dem, og 10 år hvor man underviste de nye novicer. 

Den ældste Vestalinde blev kaldt Vestalis Maxima (Den højeste Vestalinde) eller Virgo Maxima (Den højeste Jomfru). 

Hvis en vestalinde blev gjort ansvarlig for, at ilden var gået ud, blev hun straffet med piskning af Pontifex Maximus, hvorefter det var hans opgave at genskabe ilden ved hjælp af 2 træstykker fra et såkaldt Arbor Felix (lykke-træ).

Ud over deres pligter i Vestatemplet, deltog Vestalinderne ved alle andre religiøse ceromier, indvielse af templer og de vogtede over alle testamenter, inkl. kejserens, og traktater mellem Rom og andre stater. Desuden havde de den unikke ret til at gå imellem stridende parter eller at gå i forbøn for en dømt person, hvorefter man normalt fulgte vestalindens ønske.

Havde en vestalinde brudt sit kyshedsløfte, blev hun ikke bare begravet alene. Den mand hun havde brudt løftet sammen med blev pisket ihjel på Forum ved en offentlig henrettelse.

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk