Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Colosseum

Dette Roms største amfiteater blev bestilt af kejser Vespasian i år 72 e. Kr. men stod dog først færdig under kejser Titus, der indviede det med en stor fest, der varede i 100 dage.

Colosseum er opført i det sumpede område syd for kejser Neros palads - det såkaldte Domus Aurea, hvor området tidligere havde udgjort en sø til dette gigantiske palads.

I denne kæmpemæssige bygning kunne op til 55.000 tilskuere følge de drabelige slag mellem vilde dyr, slaver og gladiatorer.

Under selve arenaen var der gange og rum, hvor aktørerne ventede på deres skæbne.

Forestillingerne, der kunne strække sig over flere dage, startede typisk med dyr, der udførte cirkusnumre og sluttede med gladiatorkampene, der først var tilendebragt, når den ene var død.

Den dræbte blev slæbt væk af tjenere udklædt som "Charon" (dødsrigets færgemand), som også ryddede op og gjorde klar til den næste kamp.

En hårdt såret gladiator, der var ukampdygtig kunne overlade sin skæbne til publikum, og deres reaktion på hans kamp var afgørende for om kejseren vendte tomlen op eller ned!

Colosseum har været overdækket af en enorm markise - en såkaldt Velarium, der var fastgjort til pæle i den øverste etage og derfra hejst i stilling med reb. Et mageløst ingeniørarbejde.

Colosseum blev restaureret af kejser Severus i år 230 og gladiatorkampene fortsatte indtil år 404, hvor de blev forbudt. 

Senere i år 442 blev bygningen beskadiget ved et jordskælv og i år 523 forbydes også kampene mellem vilde dyr.

I år 1312 giver kejser Henrik VII Colosseum til senatet og endelig i år 1747 vies bygningen til Kristi Lidelse. 

Omkring 1895 afdækkes strukturen under arenaen, der således har henstået udækket indtil for et par år siden, hvor der blev etableret et nyt arenagulv, så man igen kan danne sig et indtryk af, hvordan selve arenaen har set ud. 

Aurea. Navnet Colosseum er ikke antikt, men optræder først i kilderne fra omkring år 1000. 

Den engelske munk "Den ærværdige Beda" fra ca. år 700, er ganske vist blevet berømt for denne profeti: Så længe Colosseum består, består Rom, når Colosseum falder, falder Rom, når Rom falder, falder hele verden! Men dette citat beror på en grammatisk fejloversættelse fra Bedes latinske manuskript. 

For det er i virkeligheden en kolossalstatue af Kejser Nero han taler om. Denne statue, som Bede henviser til, stod ved siden af Colosseum ved indgangen til haverne omkring Neros gyldne Hus, Domus Aurea.

Colosseum har åbent for besøg mod entre mandag, tirsdag, torsdag, fredag og lørdag kl. 9,00 - 19,00 (i vinterhalvåret lukkes der kl. 15,00). Onsdag og søndag kl. 9,00 - 13,00

Vil du gerne undgå den lange kø ved Colosseum? Så har du følgende muligheder:

Book i forvejen på nettet, klik her.

På denne side er der også mulighed for at bestille ”Det arkæologiske Kort”, der også omfatter adgang til Colosseum.

Book telefonisk: Mandag – lørdag 9.30-13.30 og 14.30-17.00. Info og forudbestilling tlf. 0039 06 3996 7700.

Book ved indgangen til Palatin i Via San Gregorio Magno eller Piazza Santa Maria Nova 53. Billetten gælder også til Colosseum.

Book i ”Besøgscentret” (Turistkontoret) i Via Parigi 5. Gebyr 1,50 euro pr. person, 21 euro for grupper, 15 euro for skoleklasser).

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk