Til hovedsiden

Versione Italiana

Generel orientering 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Oplevelser i Rom

De fleste mennesker føler sig straks godt tilpas i Rom. Romerne bruger deres by, de bor der, de spadserer i den og deltager i restaurant- og cafelivet! De er livlige, men også værdige, og kan være særdeles elegante.

Selvom det har fortaget sig en anelse, kan en lyshåret pige godt virke som en rød klud på de unge romerske mænd. I det hele taget spiller erotik en stor rolle mellem kønnene – det er nærmest en livsstil. Nyd det, og modtag det med et smil og som et velment kompliment, men lad for alt i verden være med at blive mopset eller læg noget særligt i det!

Turisten bliver mødt med venlighed, men uden den store interesse (med mindre man da har børn med på turen), for romerne er vant til de mange, der hele tiden gæster deres by.

Her følger vor beskedne ”Top 10” til oplevelser hos romerne:

1.   Køb og medbring en ordentlig guidebog!

Politikens visuelle guide er så absolut den bedste. Og så kunne du supplere den med en god bog med spisesteder og måske en dansk/italiensk ordbog, for selv et  beskedent forsøg på at tale italiensk bliver varmt modtaget.

2.   Klæd dig rigtigt!

De største oplevelser får du ved ikke at ”stikke ud fra mængden”, så glem alt om gummisko, mavetaske, shorts og joggingtøj.  Vi siger ikke, at du skal være iført grå habit, brune sko, lyseblå skjorte, gult slips og guldur, som er den romerske mands foretrukne stil, men klæd dig lidt mindre ”turistet”, så du kan falde ind i bybilledet, på cafeen og i butikkerne. Vi kan love dig, at det giver resultater. Og så er det jo heller ikke velset med shorts og bare arme i kirkerne. I Peters-kirken bliver man direkte afvist i dette antræk.  

3.   Smut hen omkring hjørnet!

I København færdes turisterne op og ned af Strøget, i Tivoli og ved den lille havfrue. Går man blot få gader væk fra Strøget, er det totalt ”turistfrit område”. Sådan er det også i Rom. Så smut op af sidegaderne og væk fra de store turistattraktioner. Her finder du romernes egne steder, hvor du kan sidde ubemærket på en cafe (hvis du har tænkt på det med påklædningen) og iagttage det hele med en kop kaffe til det halve af, hvad den koster på f.eks. Piazza Navona.

Her finder du også de gode spisesteder, de små butikker og de arbejdende værksteder. Og du har det helt for dig selv!

4.   Prøv dog noget nyt!

Når du så er kommet ind på et af spisestederne – henne om hjørnet. Så snup dagens ret, spisestedets specialitet eller spørg, hvad man vil anbefale. Så får du helt sikkert en god madoplevelse. Og skulle der være noget, du bestemt ikke vil begive dig ud i, så er det nok på sin plads, at have en ordbog i baglommen, for på disse steder taler man typisk kun italiensk.

I  Mellem de syv høje får du adresser på 22 af disse ægte romerske spisesteder – og bogen indeholder derfor også en yderst omfattende mad-parleur.

5.   Vis lidt pli!

Respekter den by, du er kommet til. Lad f.eks. være med at trave rundt i en kirke under messen. Det burde ikke være nødvendigt at skrive det, men fænomenet opleves desværre dagligt, og er med til at gøre os turister lidt minde populære. Læg mærke til at romerne så at sige kun drikker til måltiderne, og  aldrig ses berusede – fuldskab er uacceptabelt.

6.   Pas på lommetyve!

Der er så at sige ingen voldelig kriminalitet i Rom, men det vrimler med lommetyve. Specielt ved de store turistattraktioner og på bussen mellem Termini og Peters-kirken. Så hold pengene i en ”pengekat” eller i inderlommen og vær agtpågivende i menneskemylderet. Mange har oplevet særdeles kreative tyve og har mistet kameraer og andre værdigenstande. Og det er jo ærgerligt. Hold dig også væk fra området omkring Termini (hovedbanegården) om natten.

7.   Ha’  lidt drikkepenge i lommen!

Det er kutyme at give lidt drikkepenge (specielt forventes det af turister), og så har det aldrig skadet mulighederne for at opleve noget ekstra.  Så ha'  altid lidt løs mønt i lommen. 

8.   Undgå guidede ture!

Det kan naturligvis være på sin plads, hvis man er med et rejseselskab, at tage med på en guidet tur til nogle turistattraktioner. Men i gåsegang efter en sammenfoldet paraply, skal man ikke regne med at opleve noget – udover attraktionerne og guidens kloge ord.

Det samme gælder også rejseselskabets ”romerske aften”, hvor man sammen med 30 andre danskere bliver bænket omkring et bord med overkogt pasta og måske en udklædt romer man kan blive fotograferet sammen med!

Nej, alene – eller i et lille sluttet selskab (igen med den rigtige påklædning) kommer men ind bag facaderne! 

9.   Vælg et velbeliggende hotel!

Det er vigtigt at vælge et centralt beliggende hotel. For man går meget i Rom. Og selvom de billigste hoteller ligger ude ved Termini, bør de fravælges – alene af den grund, at det ikke er særlig sjovt, hver dag, at skulle vandre ind til Rom af den samme befærdede hovedgade, eller rumle af sted i metroen. Se vor side med overnatningsmuligheder.

Det skal for god ordens skyld bemærkes, at området omkring Termini (specielt Monti) er en tur værd, men det berettiger ikke til en uges ophold i kvarteret.

10.  Hold øre og øjne åbne!

Der var engang en rejsebogsforfatter der sagde, at når han skulle finde en god frokostrestaurant fulgte han altid efter en romersk præst ved spisetid. Så blev han ført til et godt og billigt madtempel. Det er nok ikke nogen helt dårlig ide, selvom man i mange tilfælde ender turen i en eller anden kirke.

Moralen er dog klar. Op af de små stræder, kik ind bag de ydmyge facader og lur romerne deres hverdag af!

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk