Til hovedsiden

Versione Italiana

Generel orientering 

På Rom-guide.dk har vi internettets største udvalg af hotelværelser, lejligheder og pensionater i Rom, og med vor danske vejledning og kontakt, er du sikret en velfungerende reservation.

Italien

Colosseum

Fontana della Tartarughe

Gesù

Ponte Sant' Angelo

Piazza del Popolo

Piazza Navona

Porta San Paolo

Sant' Agnese

Pempio di Saturno

Introduktion til Rom

Rom, der er Italiens hovedstad, er beliggende ved Tiberen, ca. 25 km. fra dens udmunding i det Tyrrhenske Hav, og har over 2,5 mill. Indbyggere. 

Størstedelen af byen ligger øst for Tiberen – på samme sted som det antikke Rom, der er grundlagt på syv høje: 

Aventiner-højen, Cælius-højen, Capitolium-højen, Esquilin-højen, Palatiner-højen, Quirinal-højen og Viminal-højen. 

Roms centrum er Piazza Venezia med nationalmonumentet Monumento Vittorio Emanuele II fra 1911 og Palazzo Venezia fra 1455, der var Mussolinis residens fra 1929 til 1943. 

Fra Piazza Venezia fører Via dei Fori Imperiali (anlagt i 1932) ned til Colosseum, idet man derved kommer forbi det antikke Roms torve: Forum Romanum og kejserfora. 

Bag Piazza Venezia findes Capitolium-højen med rytterstatuen af Marcus Aurelius, Senatorpaladset fra middelalderen, Konservatorpaladset opført i 1575 og Capitolinmuseet. 

Vest for Tiberen ligger det farverige Trastevere-kvarter og nord herfor findes Peters-kirken, der er beliggende i Vatikanstaten. 

Over Tiberen fører talrige broer, hvoraf Ponte Sant’ Angelo er fra antikken. Denne bro fører til Hadrians mausoleum Castello Sant’ Angelo. 

Rom byder på kirker fra oldkristen tid – bl.a. Santa Pudenziana, Laterankirken, Santa Maria Maggiore, Santa Sabina, Santa Costanza og San Paolo Fuori le Mura. 

Under renæssancen og i baroktiden blev Rom en monumentalby med anlæg af store pladser, opførelse af utallige kirker og paladser. 

Af disse pladser bør nævnes Piazza Mattei med Fontana delle Tartarughe (skildpaddefontænen) fra 1585, Piazza Navona, Piazza del Popolo og Piazza del Spagna med den Spanske Trappe fra 1723, der fører op til kirken Trinità dei Monti fra 1494 og øst for Piazza Colonna ligger Fontana di Trevi fra 1732. 

De mest kendte paladser er Lataranpaladset, Palazzo Farnese, Palazzo Doria, Palazzo del Quirinale, Palazzo Borghese, Palazzo Barberini og Villa Borghese. 

Blandt kirkerne fra dette århundrede er Peters-kirken, Gesù, Sant’ Ignazio og Sant’ Agnese. 

Rom har mange højere læreanstalter og videnskabelige institutioner, samt et universitet, der i 1935 blev flyttet til Città Universitaria i den østlige del af byen ved Termini, der er Rom’s hovedbanegård. 

Rom har omkring 25 teatre – specielt kendt er Teatro dell’ Opera og de fantastiske operaforestillinger, der om sommeren opføres i Caracallas termer. 

I den nordvestlige del af byen ligger det store stadion, der blev opført til de olympiske lege i 1960 og som har plads til 100.000 tilskuere. Stadion er hjemmebane for Rom’s 2 fodboldhold. 

Rom har 2 metrolinier, der krydser hinanden på Termini, som er Europas største banegård, der blev opført i tidsrummet 1947 – 51. 

Rom har 2 lufthavne, Ciampino mod sydøst og Fiumicino mod vest. Førstnævnte er en militærlufthavn, der også benyttes til chartertrafik, mens sidstnævnte er Roms egentlige og største lufthavn.

Rom's havn i antikken, Ostia, har ingen trafikal betydning og er afløst af Civitavecchia og havnen i Napoli. 

Industrien omfatter maskin- transport-, møbel-, keramik-, levnedsmiddel-, film- og medicinalfabrikation, samt en del kemiske og grafiske virksomheder. En indtægtskilde af stor betydning er naturligvis turistindustrien. 

Fra den romerske storhedstid findes en mængde mindesmærker og monumenter, bl.a. Aurelians mur fra 270 f. Kr., Septimius Severus-buen, Colosseum, Caracallas termer, Pantheon, Bollonas tempel, Augustus mausoleum, Hadrians mausoleum og Forum Romanum – anlagt i 575 f. Kr. nedenfor Capitolium-højen. 

På den åbne plads i Forum Romanum blev talerstolen, Rostra, opført og omkring denne byggede man senatsbygningen, Curia og templerne til Vesta, Saturnus (497 f. Kr.), Castor og Pollux (484 f.Kr.), Concordia (367 f.Kr.). 

Af det ældste forum findes kun ubetydelige rester, da alle templerne blev ombygget i senrepublikkens tid i græsk-hellenistisk stil. 

Blandt ruinerne findes Basilika Julia og Basilika Aemilia, marmorsøjler fra de under kejsertiden ombyggede templer og Septimus Severus-buen.

Nord for torvet var der flere torve – det såkaldte kejserfore: Cæsars forum (46 f.Kr.), Augustus forum (2 f.Kr.), Flaviernes forum (75 f.Kr.) og Trajans forum med Trajan-søjlen.

Rom-guide.dk