Til hovedsiden

Versione Italiana

Mad og drikke i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Kunsten at drikke kaffe i Rom

Klik for større foto

Klik for større foto

Der findes vel snart ikke en eneste cafe med respekt for sig selv i København, der ikke serverer Caffè latte.

Danskerne har taget denne herlige italienske kaffemælkedrik til sig, og den har vel stort set udkonkurreret alle andre kaffeformer - som f.eks. den tidligere så populære franske Café au lait.

Men selvom italiensk kaffekultur har invaderet kongeriget, er der stadig stor forskel på, hvordan man nyder kaffen i Rom og i København.

Eksempelvis regner romeren Cappuccino for "morgenmad" og drikker den kun om formiddagen, hvis han da ikke blot nøjes med en hurtig Espresso i en bar på vej til kontoret.

Jeg hører tit beklagelser over morgenmaden i Rom, fordi den er så spartansk på mange hoteller. Det har sin forklaring i, at romerne stort set ikke spiser andet end Cappuccino til morgenmad, og ikke har forståelse for det kraftige morgenmåltid, som vi danskere ynder.  

Selvom romerne drikker meget kaffe, drikker vi i Danmark faktisk mere kaffe pr. indbygger.

Man kan få ondt i maven af dansk kaffe, men får det aldrig af den kaffe, som man nyder i Rom.

Forklaringen er, at der benyttes færre bønner og dermed mindre koffein til en romersk espresso, end til en tilsvarende kop almindelig dansk kaffe.

Espresso'en skulle oven i købet også være mindre skadelig i større mængder, fordi bønnerne ikke koges i Rom. Vandet i en ægte romersk espresso-maskine når nemlig kun omkring de 90 grader.
Til den danske filterkaffe bruger man normalt omkring 8 - 10 gram kaffe til en kop, mens man til den romerske kaffe kun bruge 5 - 7 gram kaffe til en kop.

For ikke at få mail fra læserne, skal jeg dog lige indskyde, at ved fremstilling af en kop Mokka kommer vandet over kogepunktet.

Den Espresso, som drikkes på barerne kræver 6 - 7 gram kaffe pr. kop. Men vand-temperaturen er stadig omkring 90 grader, og en god maskine bruger mellem 25 - 30 sekunder til at "presse" espresso'en ud under 9 atmosfæres tryk.

Den perfekte espresso har et tre til fire millimeter tykt, rødligt, nøddefarvet skum på toppen, en rund og fyldig smag og en lang eftersmag. Og der er ikke grums tilbage i koppen.

Lad os kikke lidt på udvalget:

Un caffè:

Siger du "un caffè" får du den bedste kaffe, som barmanden og hans maskine kan fremstille, og den serveres i en lille kop, der stort set kun indeholder en enkelt mundfuld.

Caffè lungo:

Som ovennævnte, men nu er der er lidt mere vand i kaffen, der fortsat serveres i en lille kop.

Un' caffè ristretto:

En krympet kaffe. Der er mindre i koppen og smagen er derfor kraftigere.

Caffè macchiato:

En lille espresso, men nu er der lidt capuccino-skum ovenpå.

Latte macchiato:

Mælk med pletter. Et glas varm mælk med en espresso oveni.

Caffè coretto:

En korrigeret kaffe. Der spædes op med sambuca, grappa eller anden spiritus.

Capuccino:

En espresso i en stor kop, der fyldes med varm mælk og mælkeskum.

Caffè freddo eller Caffè shakerato:

En kold espresso rystes i en mixer med isterninger.

Caffè americano:

Amerikansk kaffe. Stort set af en styrke som en dansk mormor-kaffe.

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk