Rinas slagnummer i dessertafdelingen var en
underskøn Zuppa Inglese, som direkte oversat betyder ”engelsk
suppe”, og det hentyder til den rom, som denne pragtfulde
frugtlagkage havde trukket i. Denne klassiske sicilianske dessert
ser man desværre næste ikke mere på romerske spisekort.
Antonio lå lige ved siden af den ene af de
dengang 3 berømte Alfredo’er i Rom, nemlig Alfredo alle Scrofa,
der bl.a. var én af Kong Frederik og Dronning Ingrids
yndlingsspisesteder i Rom.
Et foto af dem hænger stadig i restauranten,
som nu ikke længere har det ry, den engang havde.
Det
hændte dengang undertiden, at den ”Store Alfredo”
indfandt sig hos sin mere beskedne nabo for at købe lidt grøntsager,
og så startede ”Cirkus Antonio”:
Én ting var, at det var typisk for en romer
ikke at kunne disponere sine vareindkøb, men købe? – det kunne
der overhovedet ikke være tale om, han ku’ få foræret, ku’
han – så han én gang for alle, uden omkostninger kunne
overbevise sig om, hvad det ville sige at arbejde med 1. klasses råvarer!
Og så startede et ægte romersk skænderi,
hvor sprogets værste gloser fulgte hinanden tæt i kongelig rækkefølge,
uden at det betød andet end at man havde et godt naboskab! Og
kosteligt var det at overvære.
Stedet var også præget af mange danske gæster,
da Antonio oprindeligt var ”opdaget” af den legendariske
danske rejsefører Wilhelm Zoëga Bang, der først for Jørgensens
Rejser, siden for andre bureauer, havde ansvar for at mange
danskere fik en uforglemmelig god introduktion til Rom.
En del af de danske gæster gjorde sig til af
at tilhøre en speciel udvalgt kaste af ”ægte romere”, der
havde kendt et tidligere og ubesmittet Rom, som nu ikke længere
eksisterede andre steder end i deres selvbevidste og let
uudholdelige foredrag om alt og alle, der var værd at vide noget
om i den evige stad.
Dem behandlede Antonio oppefra og nedefter med
en henkastet uforskammethed og et blink i øjet til de øvrige gæster.
Mange danskere af mere udholdelig kaliber har dog sluttet
livslange venskaber over det gode måltid hos Antonio.
Der kom også en del gæster, især englændere
og amerikanere, fra de udenlandske institutter i Rom. Specielt
husker jeg en gæsteprofessor fra Det amerikanske Akademi, hvis
ansigt var markeret rynket på den, hugget i granit, pæne Spencer
Tracy-agtige måde, som straks får kvinder til at udbryde: Han er
flot!
Hos Antonio afsluttede alle måltider med en
digestivo til maven, som oftest en Sambuca eller Amaro, men den
aften røg der grappa i glasset, som ”Spencer Tracy”
intetanende kylede ned.
Det gav et sæt i ham, og med sine mange smukke
sammensnørede rynker lignede han en stranguleret chow-chow hund,
hvilket ikke hindrede Antonio i at genfylde hans glas og den gode
professor i at gentage ”kunststykket”.
I 1972, efter en meget romantisk ferie med min
senere hustru, spiste vi den sidste aften hos Antonio.
Udover, med en storladen bevægelse, at fiske
en supervin ned til os fra den øverste piemontesiske
delikatessehylde med en selvkonstrueret bambusstang, forærede han
os en lille kærlighedspakke til afsked.
Den indeholdt 2 fed hvidløg og en lille rød
chilipeber!
Antonios antiklerikale lynne bød ham samtidig
at hviske til os, at en sådan lille rød peperonchino også blev
kaldt en pavep..!
Antonio holdt lukket hele august måned, hvor
Rina fluks drog til de østrigske tyrolerbjerge for at tilbringe
hele ferien på langs i en velfortjent flugtstol.
Antonio derimod købte et månedskort til det
europæiske jernbanenet, og så besøgte han alle ”vennerne”
fra sit trattoria, der mere end gerne og beredvilligt stillede
gratis logi og mad til rådighed for ham som en ringe tak for
mange mere end gode og fornøjelige stunder i Rom.
Den fornøjelse har jeg også haft og delt med
den gode Antonio.
Sidste gang jeg hørte hans karakteristiske
stemme var i et radioprogram omkring 1980, hvor Zoëga Bang
fortalte, at nu var han og den gode Rina gået på en velfortjent
pension og havde solgt deres restaurant.
Både Antonio og Rina døde efter sigende for
nogle år siden. Må de nyde et ekstra velfortjent otium i den
bedste af alle piemontesiske himle.
PK
|