Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Upåagtede romerske seværdigheder

Klik for stor størrelse

Turisten, der iler rundt for at nå at se alle de seværdigheder, man nu skal se i Rom, når ikke at lægge mærke til mange små detaljer. 

Derfor kan der være grund til at fortælle om nogle af de ting, der måske kan gøre spadsereturen mere interessant.  

I en lang årrække var svineriet på gaderne et stort problem i Rom. Der blev derfor på særlig udsatte steder i 1700-tallet opsat tavler, der under trussel med straf forbød henkastning af affald. Der var tale om bødestraf eller korporlig afstraffelse, hvis forbudet blev overtrådt.

Tavlerne er naturligvis nu uden betydning, men sidder der stadig. Der er bevaret ca. 100 af  dem og er man først blevet opmærksom på dem dukker de op gang på gang – mest i den gamle bydel. Et eksempel kan ses i Via di Mario de’ Fiori en sidegade til Via Condotti (til højre omtrent halvvejs oppe, når man kommer fra Corsoen).

På gadeskiltet – og alle andre gadeskilte i de gamle gader – er anført R og et romertal, her R.IV. Det viser, at gaden er beliggende i Rione IV. Allerede Kejser Augustus inddelte byen i rioner, som altså er bevarede om end i lidt ændret form.

Lidt længere fremme på samme side overfor Cartier kan man gennem en port se et våbenskjold med en springende hare. Her lå det en gang kendte Trattoria Lepre (hare), som vil være kendt af dem, der interesserer sig for de danske kunstnere i Rom i 1800-tallet. 

Ejendommen var ejet af en enkemarchese Lepre, der ikke havde ret mange penge. Det betød, at hendes tjenestefolk ikke altid fik nok at spise og måtte gå ud i byen for at få et ekstra måltid. Hendes kok bad derfor om lov til i stueetagen at lave mad, som ham kunne sælge til dem. Det gjorde han så godt, at andre og altså også skandinaverne søgte stedet, der var åbent til en gang midt i 1800-tallet.

Skråt overfor ligger Café Greco, som, hvis man ikke kender den, absolut er et besøg værd. Det var her de danske kunstnere hentede deres post, og stedet er fyldt med minder om dem. Blandt meget andet er her en tegning H. C. Andersen lavede af den lejlighed, han havde i ejendommen under sit sidste besøg i Rom. Vil man ikke ofre en kop kaffe på sig selv, bør man liste en tur gennem lokalerne, hvor tjenerne er klædt i kjole og sort. Lokalerne er ikke ændret meget, siden Caféen blev grundlagt i 1760.

Men inden man kommer så langt, burde man være stoppet ved Via Condotti nr. 68 – på venstre hånd, når man er på vej til Den Spanske Trappe – her er Palazzo di Malta, der rummer Malteserriddernes hovedkvarter. Gennem porten ses et stort Malteserkors, som kendes fra den danske snaps. Tidligere havde ordenen eksterritorialret i bygningen. De udgiver deres egne frimærker, der kan købes ”rundt om hjørnet” til venstre for porten i Via Bocca di Leone nr. 68. De er meget farverige, men kan ikke bruges som porto til Danmark.

Ordenens leder bor på Aventin bag porten med det berømte nøglehul, hvor igennem, man ser en lang række træer med Peters-kirkens kuppel for enden.

Det kan føre os ud til Peters-kirken, hvor man ud over alt det andet skal lægge mærke til, at alle "malerier" er mosaikker. Der er kun ét "rigtigt" maleri. Det hænger i Det hellige Sakrementes Kapel i umiddelbar nærhed af Michelangelos Pieta, som for øvrigt er det eneste værk, han har signeret. På det bånd, Maria har over brystet står der: ”Michelangelo fra Firenze har lavet den”. Det skyldes, at kunstneren en dag kom ind i kirken, mens der stod en del gæster og beundrede statuen. En af dem spurgte, hvem der havde lavet den og svaret lød: ”Det er vist én fra Milano”. Det blev for meget for Michelangelo.

Da Bernini lavede den store baldakin over højaltret af bronze fra Pantheons tag og i en højde omtrent som Rundtårn, havde Paven en niece, der netop på den tid skulle føde. Bernini har i søjlernes fundament vist den fødende kvindes kvaler i form af kvindehoveder med forskellige udtryk for fødslens fremskriden. Til sidst vises et smilende barnehoved. Man begynder ved søjlen til højre, når man står med front mod altret.

Når Paven forretter messen ved højaltret – og det må kun han eller den han giver tilladelse til det – står han med ryggen til altret i modsætning til præster andre steder. Det skyldes, at Peters-kirken har apsis mod vest modsat andre kirker.

Ikke langt fra indgangen er der i midterskibets gulv anbragt en stor rund porfyrsten. Den stammer fra den oprindelige Peters-kirke, og det var på den den tyske Kejser Karl den Store knælede, da han blev kronet til tysk-romersk kejser. Senere er andre blevet kronet på den. Ned gennem midtergangen er angivet målene på andre store kirker.

På selve Peters-pladsen er mellem de store fontæner og kolonnaden anbragt en sort sten, hvor der står ”Centro del Colonato”. Når man står på én af dem, ser man søjlerne i kolonnaden som kun én række. Så nøjagtig er de anbragt.

Omkring obelisken kan man se 16 ovale sten hver forsynet med et ansigt og navnene på de vinde, der blæser i Rom. Fra obelisken går en lige linie mod kolonnadens højre side – den med Pavens bolig bagved – en række granitsten omgivet af stjernetegnene. Det er en meridian konstrueret i 1817 af astronomen Filippo Galla. En marmorskive i hver ende viser, hvor skyggen fra korset på toppen af obelisken rammer ved sommer- og vintersolhverv kl. 12 (sommertid kl.13).

Læg også mærke til de fire løver ved obeliskens fod. Hver løve har to kroppe, og det fortælles, at den, der kan klemme sig mellem obelisken og en løve får alle sine synder forladt. Det var måske værd at prøve.

Er man heldig ser man på pladsen en meget stor flot bil med kendings-bogstaverne S.C.V. – Stato Citta Vaticano – betegnelsen for Vatikanstaten, men onde tunger påstår, det betyder: Se Christo Vedrisse – tænk hvis Jesus havde set det her. Det vil sige, at Jesus, der jo gik rundt til fods, ville være blevet forarget, hvis han havde set de velnærede kardinaler køre rundt i store biler.

Man kan endnu se biler med romerske biler, der har hele navnet ROMA på nummerpladen, mens andre byer kun har de to første bogstaver i bynavnet. Det vil forsvinde, fordi EU har fundet ud af, at biler skal registreres med fortløbende numre uden bynavn.

Har man lyst til at læse mere om upåagtede seværdigheder, har jeg udgivet guide-bogen "En Sviptur til Rom" på forlaget Halfdan, hvor disse og mange flere upåagtede seværdigheder er omtalt på små slentreture, der er indstreget på kort

NBC

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk