Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Damnatio Memoriae – Mindets fordømmelse

Klik for stor størrelse!

I antikken kunne man af det romerske senat idømmes en "Damnatio Memoriae", hvor man blev straffet med "evig glemsel", som om man aldrig havde eksisteret. 

Dommen ramte personer der havde begået forræderi eller på anden vis havde bragt skam over byen, og som dermed havde vanæret sin status som civis romanus (romersk borger).

De mest spektakulære domme ramte kejsere efter deres død. Den første kejser der blev dømt var Caligula og, kort efter ham, kejser Nero. Alle steder hvor deres navn figurerede på dokumenter, inskriptioner og statuer, blev disse destrueret.

Et interessant eksempel på "Damnatio Memoriae" kan ses på Septimius Severus’ triumbue på Forum Romanum. Denne triumfbue blev i 203 e.Kr. rejst til ære for kejseren og hans 2 sønner, Caracalla og Geta, da de vendte sejrrigt tilbage fra krigskampagner i det østlige romerrige.

I 211 dræbte Caracalla sin bror og fik ham idømt "evig glemsel". 

Ved at klikke på billedet, kan du se hvordan denne "Damnatio Memoriae" er udført, og der er også - med rød skrift - vist de nye ord, der blev sat ind, efter at man havde borthugget Getas navn. 

Det kan ses meget tydeligt på inskriptionen, at den er blevet "doktoreret".

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk