Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Marcus Aurelius rytterstatuen

Står man på Amalienborg slotsplads og beundrer den majestætiske spændstighed i Sallys rytterstatue af Frederik V er der noget i hestens stolte løft af højre forben og hovedets kække sned mod siden der virker bekendt.

Det der virker genkendeligt, finder vi lige i centrum af Piazza di Campidoglio, nemlig rytterstatuen af kejser Marcus Aurelius.

Denne, den eneste bevarede rytterstatue fra antikken, har været forbillede for alle senere rytterstatuer i Europa.

At den overhovedet er bevaret skyldes, om ikke en ren tilfældighed, så dog den lykkelige omstændighed, at statuen igennem århundreder blev identificeret som ”caballus Constantini”, den første kristne kejser, Konstantin til hest.

Vi ved ikke hvorfor statuen blev lavet, eller hvor den var opstillet. Fra senantikken til middelalderen ligger dens skæbne også hen i mørke, men i hvert fald fra ca. 10 årh. stod den i området ved Laterankirken.

Da pave Paul III gav Michelangelo opgaven med at anlægge Campidoglio-pladsen med de omlæggende 3 paladser valgte man i 1538 at flytte rytterstatuen til sin plads i centrum af anlægget.

Og der har den stået siden, dog siden 1997 kun i en meget fornem udført kopi.

Vi skal ind i "Rotunden" i Palazzo dei Conservatori til højre på pladsen for at finde den originale statue der nu, efter en gennemgribende og årelang restaurering, fremtræder i al sin overleverede originale pragt.  

Statuen er lavet i en meget fin brozelegering og har endnu rester af en meget smuk forgyldning. 

Marcus Aurelius, der ellers var kendt under navnet ”Den filosofiske Kejser” på grund af sine filosofiske og statsretlige skrifter, er her fremstillet iklædt generalkappe (paludamentum) over skuldrene, og hans højre hånd er hævet i en hyldestmodtagende gestus. Muligvis i forbindelse med en klassisk romersk triumf efter en militær sejr.

En legende i to versioner er knyttet til statuen. Den ene fortæller at Rom vil gå til grunde, når den sidste rest af forgyldning er forsvunden. Den anden, og mere i takt med klassisk romersk selvovervurdering, fortæller at Rom igen vil indtage sin placering som verdens centrum, når statuen har fået sin fulde forgyldning tilbage. Det sidste vil kræve et mirakel.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk