Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Templerne ved Forum Boarium

Portunus-templet (i baggrunden til højre) blev tidligere anset for at være et tempel viet til Fortuna Virilis, Den mandlige Lykke, men det har været viet til Portunus, Havneguden for søfart og fiskeri, og som forklarer den nære beliggenhed ved Tiberen. 

Det stammer fra det 2. årh. f Kr. og regnes for et af de fineste eksempler på tidlig romersk tempelbyggeri, hvor man stadig sporer en kraftig hellensk (græsk) indflydelse i formen, der består af en muret tempelbygning, hvor sidesøjlerne indgår i murværket i modsætning til de fritstående 2 forreste side- og de 4 fritstående joniske frontsøjler, der danner porticofronten.

Den velbevarede form, der har inspireret meget senere officielt byggeri, skyldes bl.a., at bygningen i år 872 blev konverteret til en kristen kirke under navnet Santa Maria in Egiziaca.

Hercules Victor-templet (til venstre i billedet) blev tidligere på grund af sin runde form antaget for at være et Vesta-tempel, men fundet af en statuebase nær templet har med sikkerhed fastslået, at templet var indviet til Hercules Victor - Den sejrende Hercules, som var hovedgud for handelen, hvad der falder fint i tråd med, at templet har ligget på det antikke kvæg- og handelstorv, Forum Boarium. 

Templet stammer, som Portunus-templet, også fra det 2. årh. f. Kr. og er den ældste bevarede marmorbygning i Rom. 

Tempelbygningen består af en cirkelrund cellabygning omgivet af 20 ens søjler, hvoraf en dog mangler. De korintiske søjler er meget smukt og detaljeret udformet med fine baser og ikke mindre smukke akantusrelieffer i toppen. 

Under kejser Tiberius blev bygningen restaureret og nogle af de nye søjler er let genkendelige, da de er lavet i en anden og hvidere marmorsort end de originale.

Templets tegltag er en senere tilføjelse, da det originale tag med arkitrav og udsmykning er gået tabt.

Også dette tempel blev konverteret til kristen kirke i middelalderen under navnet Santo Stefano delle Carozze, senere under navnet Santa Maria del Sole.

Delfinfontænen (der ses foran Hercules Victor-templet) er skabt af Carlo Bizzaccheri i 1717, men er, i forhold til hvad en Bernini kunne få ud af et sådant havdyrsmotiv, ganske ordinær, men dog et pænt arbejde for perioden, og den skaber da lidt vandstemning på stedet og passer fint i tema til templerne for Hercules og Portunus.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk