Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Palazzo della Cancelleria

Kanslerpaladset, beliggende tæt ved Campo dei Fiori, tilhører Vatikanstaten og er en del af den ekstraterritoriale pavestat uden for Vatikanet.

Paladset blev opført 1489-1513 og er det første palads i Rom der opføres i ren renæssancestil efter florentinsk forbillede i Palazzo Rucellai af Leone Battista Alberti. Den store facadedør er en tilføjelse i det 16. århundrede af Domenico Fontana med opdrag fra kardinal Alessandro Farnese, den største kunstsamler I datidens og tidernes nyere Rom.

Stort set alt byggematerialet stammer fra det nærliggende antikke Pompejus-teater og resten er hentet fra Colosseum. Den indre gårds 44 søjler stammer alle fra Pompejus-teatrets øverste stokværk. Både porticohvælvingerne og søjlernes kapitæler er udsmykket med roser, som indgik i Kardinal Riarios våbenskjold.  

Den meget smukke gård i to stokværk skyldes Donato Bramante.

Paladset blev opført til kardinal Raffaele Riario, pavelig camerlengo for hans magtfulde onkel, pave Sixtus IV. Riario er kendt som en stor mæcen for tidens kunst, og han var også ansvarlig for, at Michelangelo kom til Rom fra Firenze.

Paladsets lange façade inkorporerer S. Lorenzo in Damaso, en af de oldkirkelige titulærkirker fra det 4. århundrede. Kirken er dog totalt ombygget ved opførelsen af paladset og under højbarokken; dog findes der under kirken rester af antik beboelse og et Mithræum lig det man finder under S. Clemente. Desuden er det kendt, at der under paladsbygningen også ligger rester af Stabulae Faktiones Prasinae – Den grønne Stald – En af de berømte antikke væddeløbsstalde (se guidens artikel om Circus Maximus).

Inden i paladset finder man et meget stort maleri af Giorgio Vasari. Da han over for Michelangelo stolt fortalte, at han havde fuldført det på 100 dage, svarede denne: Det kan ses! I starten af 1700-tallet fik kardinal Ottoboni indrettet et musikteater på stedet og stedet blev centrum for de fineste musikalske opførelser i Rom. Under den korte romerske republik i 1849 rummede paladset i en kort periode det romerske parlament, medens paven var flygtet til Napoli.

I gaden over for paladset ses Rioni Pariones signaturfontæne, en lille sag i husmuren, der er signeret af paladsets bygherre, kardinal Riario, med en kardinalhat og en rose.

Kardinal Riario ligger begravet i kirken SS Apostoli og hans gravmæle er udført af Michelangelo.  

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk