Storbyferie Rom - miniferie Rom -hoteller Rom - Hotel Rom - Rom hoteller - Hoteller i Rom - Ja, om det drejer som et billigt Rom hotel eller et godt Rom hotel - de bedste og billigste Rom hoteller finder du på Rom-guide.dk

Fly Rom - Flybilletter Rom - Rom flybillet - Flybilletter til Rom - Ja, om det drejer som et billige Rom fly eller flybillet Rom - de bedste og billigste flybilletter finder du på Rom-guide.dk

Tilbage til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Palazzo Farnese – Hvad kan man få for 1 euro?

Palazzo Farnese er højrenæssancens palads i Rom. Paladset, med tilnavnet "il dado" (terningen), blev påbegyndt i 1517 af Antonio da Sangallo den Yngre på bestilling af kardinal Alessandro Farnese, der blev valgt til pave i 1534 under navnet Paul III (1534-1549). 

Fra da af blev byggeplanerne for paladset stærkt udvidet og en håndfuld af 1500-tallets førende arkitekter bidrog til projektet: Da Sangallo døde, blev arbejdet videreført af Michelangelo (1546-1549), derefter af Vignola (1569-1573) og sidst af Giacomo Della Porta, som fuldførte paladset i 1589. Palazzo Farnese regnes ikke blot for et af de fineste eksempler på renæssancens byggekunst i Rom, men i Italien overhovedet.

Sangallo udførte facaderne ud mod Piazza Farnese og de to sidegader. Nederste og øverste etage har hver især identiske arkitraver over vinduerne, medens midteretagens, piano nobile, har skiftevis runde og trekantede arkitraver. 

Michelangelo har ansvaret for den centrale vindueskonstruktion og balkon med Farnesefamiliens markante våbenskjold samt den øverste udhængende gesims på paladset. Den bageste facade blev tegnet af Vignola og afsluttet af Della Porta. 

Ved udgangen af 1500-tallet blev paladset indrettet og udsmykket til kardinal Odoardo Farnese af Annibale og Agostino Carracci (1587-1604). Facaden mod Via Giulia er det bedste eksempel på bygningens elegante arkitektur. 

Indenfor ses den store og elegante atriumgård, udført af Sangallo og modificeret af Michelangelo med skiftende doriske, joniske og korintiske søjler i 3 etager.

Oprindelig havde Michelangelo en plan om med en bro at forbinde Palazzo Farnese med Villa Farnesina på den anden side af Tiberen, men denne blev aldrig realiseret.

På piano nobile etagen findes det berømte Galleri, der blev udsmykket med fremragende fresker mellem 1597 og 1604 af Annibale Carracci, hjulpet af sin bror Agostino samt Domenichino og Giovanni Lanfranco. De regnes for nogle af de mest spektakulære i Rom. 

Den store sal har også en smuk samling af gobeliner, der gengiver freskomalerier fra Vatikanet og på siden en pejs med liggende allegoriske statuer af ”Overflod” og ”Fred” af Guglielmo Della Porta. I Sala dei Fasti Farnesiani ses smukke malerier af Francesco Salviati og brødrene Zuccari.

Palazzo Farnese rummer i dag også et betydeligt bibliotek, bestyret af den franske arkæologiske akademi i Rom,  École française de Rome. Det koncentrerer sig især om arkæologi i Italien og middelalderlige pavelig historie, og siden 1980 er et storstilet projekt sat i værk for publicering og dokumentation af paladsets bygningshistorie, dets fresker og inventar, bibliotek og kunstværker, fuldt indekseret og kommenteret.

Pladsen foran Palazzo Farnese er domineret af 2 identiske fontæner, hver bygget op med Farnesefamiliens liljer over store antikke granitbassiner der er ”hentet” fra Caracallas Termer.

Efter Farnesefamilien blev Palazzo Farnese i 1800-tallet erhvervet af den kongelige neapolitanske Bourbon-familie. De tog sig godt betalt ved at rydde paladset for den betydelige Farnese-kunstsamling, der i dag befinder sig i Museo Capodimonte i Napoli. I 1874 erhvervede den franske stat paladset, der dog under fascismen blev beslaglagt af Mussolini, men genudlejet til Frankrig.

I dag er Palazzo Farnese primært kendt for at være hjemsted for den franske ambassade i Italien på en lejekontrakt, der udløber i 2036. Lejekontrakten lyder på det symbolske beløb af 1 euro pr. måned. For dette ringe beløb må man sige, at Frankrig har sikret sig vel nok verdens smukkeste og bedst beliggende ambassade.

Besøg i Palazzo Farnese:

I modsætning til tidligere er det i dag noget nemmere at komme på besøg i Palazzo Farnese:

Individuelle- og små gruppebesøg (max. 5 personer): 

Booking skal ske direkte ved at klikke her.

Besøg gennemføres under ledelse af autoriserede guider, de varer 45 minutter og finder sted hver mandag, onsdag og fredag, på fransk, italiensk og engelsk.

Engelsk altid hver fredag kl. 17.

Bemærk: Da Palazzo Farnese er hjemsted for Den franske Ambassade, er besøgene underlagt visse betingelser:

Booking lukkes en uge før datoen for besøget, ingen registrering er mulig ud over denne periode.

Programmet for besøget kan ændres eller aflyses efter krav fra ambassaden. Ved aflysning får man tilbudt at reservere på en anden dato eller at få entreen tilbagebetalt.

Bemærk endvidere: Børn under 10 år har ikke adgang. Tolkning til andre sprog under besøg er ikke tilladt. Pas skal medbringes som ID.
Prisen for en guidet rundtur er 5 € pr. person.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk