Til hovedsiden

Versione Italiana

Trafikken i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Guidate con prudenza e allacciare la cintura

Kør med omtanke og benyt sikkerhedsselen, skal være overskriften og det råd, der skal lyde, når du begiver dig ud i den romerske trafik.

Det er to gode forholdsregler, som du skal kombinere med det, at køre bil som romerne.

Hvis du, som danske bilister, kørte efter det princip, at du naturligvis overholder reglerne og forventer at alle andre også gør det, kan du komme særdeles galt af sted på de romerske gader.

Kørte man bil i Rom, som man f.eks. gør det i København, ville det hele ende i en stor hårdknude og det rene kaos.

I Rom kører man bil efter det princip, at du ikke altid overholder reglerne, og derfor også tillader at andre heller ikke altid overholder dem.

Faktisk kan man komme ud for at blive overfuset, hvis man overholder reglerne og dermed er med til at trafikken ikke glider.  

Denne holdning til færdselsreglerne betyder også, at de romerske bilister aldrig forventer noget godt fra deres medtrafikanter, og derfor altid har foden klar tæt på bremsepedalen.

Kører du ad en gade, hvor der er tre afmærkede kørerbaner, men plads til fire rækker biler, kan du være sikker på, at denne mulighed udnyttes, og kan det betale sig at svinge til højre eller venstre fra en bane med pile, der anviser at man skal køre lige ud, vil det naturligvis også blive bragt i anvendelse.

Dette trafikmønster er vi danskere jo ikke ligefrem opdraget med, og det får da også mange til at reagere med helt ubegrundet frygt og usikkerhed.

I den romerske trafik kan man nemlig stort set tillade sig det meste, hvis man blot er kvik, hurtig og behændig - og har den fornødne øjenkontakt til sine medtrafikanter.

Denne øjenkontakt er også særdeles vigtig, hvis man som fodgænger skal forcere en trafikeret gade.

For her skal du og bilisten finde ud af om han skal suse højre eller venstre om dig, når du målrettet går over gaden.

Nu skulle man så tro, at det romerske færdselspoliti også var nemme at have med at gøre. Men det er langt fra tilfældet.

I Italien er der mere end 50.000 love og regler - mod ca. 6.000 i Danmark, og hvis en romersk betjent ser sig vred på dig, og mener, at du fortjener en bøde, vil han altid kunne finde et eller andet, du har gjort forkert.

Bliver du stoppet af en romersk færdselsbetjent, forventer han at du bliver nervøs og underdanig, hvilket er en rolle det godt kan betale sig at påtage sig, da den kan være vejen til at bødehæftet bliver afløst af en række alvorlige formaninger.

I Italien har man indført en form for "klippekort" med et pointsystem, hvor man, når man har fået 20 point mister kørerkortet.

At køre uden sikkerhedssele koster f.eks. 5 point. Så det kan man altså ikke gøre mere end 4 gange før det er slut med deltagelsen i den kaotiske romerske trafik.

Leje af bil i Rom.

Har du - efter at have læst ovenstående stadig mod på at begive dig ud i en lejet bil i den romerske trafik - eller måske for at tage på udflugt udenfor byen, skal du have nogle gode råd med på vejen.

1. Lej bilen hjemmefra.

Benyt en af de store anerkende udlejningsfirmaer som Avis og Hertz, der har kontorer i Danmark og lejebetingelser på dansk. Så har du en dansk kontakt, hvis der opstår problemer.

På deres hjemmesider kan du på dansk foretage leje af bilen. Overvej meget nøje hvilken forsikring du tegner og hvad der er i selvrisiko - især hvis du skal ind til Roms centrum.

2. Afhent bilen i lufthavnen.

Fra lufthavnen er der direkte tilkørsel til motorvejsnettet. Henter du bilen på for eksempel Termini-banegården skal du starte med at køre midt i den myldrende, romerske trafik.

3. Tjek dit kreditkort.

På de nye VisaDankort står der "debitkort", hvilken kan give problemer, da udlejningskontoret, der skal udlevere bilen til dig, tror at de ikke kan reservere selvrisiko på kortet.

Medbring for en sikkerhedsskyld et kreditkort.

4. Bed om en anden bil.

Hvis du får tilbudt en helt ny bil, så spørg om de ikke har en anden med lidt ridser. 

Du er næsten sikker på at få ridser og skrammer i den romerske trafik eller parkeringsskader tilføjet bilen mens du uvidende sidder og spiser frokost.

En ridse mere på en allerede ridset bil giver ikke problemer, men det gør den første skade på en funklende ny bil.

5. Overvej offentlig transport.

Vil du til Pompeji, Tivoli eller andre steder udenfor Rom, så tjek de offentlige transportmidler.

De italienske toge fungerer godt - og du er eksempelvis langt hurtigere i Pompeji fra Roms centrum med tog end du kan gøre turen med bil - og også langt billigere.

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk