Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

De romerske tobakspiger

Klik for større billede!

Kan ikke forstørres

Klik for større billede! Klik for større billede!

Står man på Piazza Mastai i Trastevere, kan man ikke undgå at lægge mærke til den imposante bygning, der danner baggrund for pladsen i retning mod Tiberen.

Og løfter man blikket mod den latinske inskription, der øverst strækker sig i hele bygningens længde, kan man se en interessant hyldest til tobakkens (nicotinis) velsignelser, dedikeret af pave Pius IX, hvis borgerlige familienavn, Mastai Ferretti, har givet navn til pladsen.

Paven lod i 1860 bygningen opføre som hovedsæde, Manifattura dei Tabacchi, for det pavelige salt- og tobaksmonopol og en række fabriksbygninger blev anlagt bag hovedbygningen.

De kom til at huse de berømte Cigaraie (tobakspiger), der fremstilede de pavelige monopolvarer. 

Som i operaen Carmen, fik de romerske tobakspiger hurtigt ry for at være ekstra smukke, mørke skønheder, der med en rap eller koket replik afviste de skarer af unge mandlige beundrere, der hver dag samledes uden for fabriksporten.

Især de fjerprydede Bersaglieri-soldater hørte til fanskaren, og i en sådan grad, at tobaksfabrikken fik tilnavnet ”San Francescos kaserne ved Ripa”.

I 1928 overgik monopolet (salt, tobak og kinin) i forbindelse med Lateran-konkordatet til Den italienske stat, men pigerne fortsatte deres travle  og beundrede virke under den nye arbejdsgiver.

I starten af 1960’erne blev tobaksfremstillingen lagt uden for Rom, de gamle fabriksbygninger blev nedrevet og tobakspigerne forsvandt dermed for evigt som et helt specielt lokalt og farverigt indslag i Trastevere.

Gamle roma-farere kan endnu huske skiltet med ”Sale e Tabacchi” (Salt og Tobak) uden for de autoriserede udsalgssteder.

I dag står kun Tabacchi iøjnefaldende på de høje og smalle sorte skilte, da saltmonopolet ikke længere spiller nogen større rolle.

Hovedbygningen på Piazza Mastai er i dag hovedsæde for AAMS – Amministrazione Autonoma dei Monopoli di Stato – en italiensk pendant til Dansk Tipstjeneste.

AAMS administrerer i dag stadig tobaksmonopolet, men primært tips, lotto og det store national-lotteri.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk