Til hovedsiden

Versione Italiana

Historier og legender 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

De talende statuer

Abata

Lucrezia

Pasquino

Faccino

I Rom kan man opleve alt – også at nogle statuer kan tale, eller i hvert fald har kunnet. Den mest berømte er Pasquino, som man finder, hvis man i den sydlige ende af Piazza Navona går ad den lille gade mellem Palazzo Braschi og Palazzo Pamphili. Her står han som en maltrakteret statue på den sokkel, han blev anbragt på i 1501. Han menes at være opkaldt efter en slagfærdig skrædder, der boede i kvarteret, og som kommenterede livet under pavestyret. Andre mener, han var barber.

Statuen har formentlig været en del af en udsmykning på Piazza Navona, hvor den blev fundet under en udgravning. Den skal have forestillet en af de homeriske helte, men er nu vel ved drenges stenslag forslået til ukendelighed.

Paquino havde en medspiller, nemlig den store flodgud, der kan ses i Capitolmuseet, lige når man er kommet indenfor. I mange år frem til 1857 stod den i en smal gade ved foden af Capitol, og før den tid var den anbragt på Forum Romanum over det store granitkar, der nu befinder sig mellem dioskurerne på Monte Cavallo foran Quirinalpaladset. Først i 1674 blev den flyttet ind i gården. Statuen kendes helt tilbage til 700 e.Kr. og er en af de får helt gamle statuer, der er bevaret. Selv om den ikke har været gravet ned har den undgået de ellers altædende kalkovne.

Pasquino og Marforio henvendte sig til overklassen og de intellektuelle, og Pasquino stod da også i et oprindelig fint kvarter foran  en meget mondæn modeforretnig.

Marforio var den godmodige lidt naive spørger, mens den rapkæftede Pasquino leverede svarene, der irriterede Paven så meget, at der var dødsstraf ikke blot for at sætte dem op, men også for at besidde nogle af de samlinger af deres udtalelser, som udkom i bogform, Der kendes i hvert fald to eksempler på, at en sådan bog har medført dødsstraf.

Det vil føre for vidt her at komme med eksempler på deres bemærkninger.

Il Faccino (drageren), som vi finder i en sidegade til Corsoen på den bygning, der huser Banco di Romas hovedsæde, henvendte sig til den jævne mand. Den lille statue forestiller en mand, der bærer en tønde med vand, begyndte at tale uden at have nogen partner. Den siges at ligne Martin Luther, og derfor har den fået  så mange stenkast, at ansigtet er stærkt ødelagt. Oprindelig var den anbragt på Corsoen, der hed Via Lata, men af hensyn til trafikken, blev den flyttet til sin nuværende plads i øvrigt skråt overfor kirken S.Maria in Via Lata, der er bygget oven på det hus, hvor Paulus boede sammen med sin læge Lucas, der skrev sit evangelium og Apostlenes gerninger her.

Faccino’en kaldes han, altså en drager, der bar alt fra grøntsager, brændsel og vin til de handlende og palazzo’erne fra Roms den gang to havne, men Cesare d’ Onfrio er i sin bog ”Le Fontane di Roma” kommet til den konklusion, at der snarere er en vandsælger, der hentede vand i tønder, der blev læsset på et æsel eller muldyr og derefter solgt rundt omkring i byen.

Talende var også Abate Luigi, som står i sin toga på venstre side af S. Andrea delle Valle. Statuen er opkaldt efter en meget talende prælat i kvarteret. Det kan ses, at hovedet ikke passer til resten af statuen. Den gode prælat fik en samtalepartner  i den store buste, der kan ses i hjørnet ved Palazetto Venezia skråt over for det skrækkelige hvide monument.Det er egentlig resterne af en kolosalstatue af en præstinde fra det store Isistempel. Damen har fået navnet Donna Lucrezia eller Madama Lucrezia efter en ung pige, der havde ophold i Palazzo Venezia. Hun skal have været ikke blot en smuk, men også en vittig ung pige, der på grund af ulykkelig kærlighed fik lov at bo hos sin onkel kardinal Pietro Barbo, der senere blev pave under navnet Paul II. De to henvendte sig mest til borgerskabet.

Endelig er der i Via Babuino deen figur, der har givet gaden dens nuværende navn. Hvis man går fra Den  Spanske Plads op modPiazza del Popolo, ligger den i gadens venstre side lige ved en lille kiosk. Figuren forestiller en Silén – en fordrukken halvgud, der optrådte i forbindelse med Bacchus – blev anbragt i gaden omkring 1572. Om det nu skyldes, atman mente, den forestillede en bavian – babuino – hvad, når man ser den kan synes tvivlsomt, eller om det er dens enfoldige udtalelser som talende figur, der har givet den navnet er uvist. Babuino kan også betyde dumrian. Den har været flyttet et par gange, men siden 1957 har den ligget på den nuværende plads med rester af den røde maling, den og nogle af dens kolleger blev oversmurt med af franskmændene i 1798, fordi de med deres udtalelser kritiserede franskmændene under deres besættelse af Rom.

De talende statuers virke ophørte med afskaffelsen af Pavedømmet i 1870. De opslag, der nu og da ses ved nogle af dem, har intet med pasquinader at gøre. Folkeviddet døde naturligvis ikke i 1870. Da Mussolini, der havde antaget titlen Il Duce (føreren) havde anlagt den store paradegade, der fører fra Piazza Venezia til Colosseum, spurgte man, hvad det var for en vej, og svaret var: É la via che conduce alla piu grande rovina d’Italia! (Det er vejen som fører (med Il Duce) til Italiens største ruin).

NBC

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk