Til hovedsiden

Versione Italiana

Spisesteder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Ristorante La Carbonara

Rossi-familien og holdet på La Carbonara. Signora Zì Terè er nr. 2 fra højre og sønnen Andrea ses yderst til venstre. 

På Via Panisperna i det dejlige Monti-kvarter ligger Ristorante La Carbonara, der ikke må forveksles med det mere kendte sted af samme navn på Campo di’ Fiori, der kun er halvt så godt men dobbelt så dyrt.

La Carbonara kan man i skyndingen nemt komme til at gå forbi, for den ligger med en ganske beskeden facade ud mod gaden. 

Men inde i restauranten åbner den sig i flere sammen-hængende lokaler som en gedigen og bragende god madhule for den ekstra gode appetit.

Stedet er ejet af den jødiske Rossi-familie, der nu har drevet dette gedigne romerske spisested gennem 99 år, hvoraf husets ”stammoder” Donna Teresa, kendt som Zì Terè, gennem de seneste 30 år har styret køkkenet på enkel, men uhyre kompetent og velsmagende stil.

Sønnen Andrea sørger for, iblandet lettere charmerende romersk desorientering i de mest travle perioder, at alt fungerer til punkt og prikke - og tilfredsstillende for de mange, fortrinsvis lokale gæster.

I antipasto-afdelingen tilbydes diverse ”Bruschette” i bedste kvalitet, men især skal anbefales ”Olive ascolane”, som er de bedst krydrede af slagsen undertegnede olivenfan nogensinde har smagt. 

Man serverer også en himmelsk dejlig ”Pomodorini aromatiche”, en tomatsalsa af små halve tomater med pecorinoost og chili, der sammen med det gode brød giver en vidunderlig start på det gode måltid. 

Endelig – og i ikke mindre grad – kan det anbefales at starte med en tallerken ”Frittura La Carbonara”: Små stykker af zucchini og aubergine, græskar, friske svampe og små artiskok- og ricotta-boller der, vendt i den fnugletteste beignetdej, serveres knasende sprøde. Dem kan man kaste ind i munden, som om det var slik, men én tallerken, uno per due, rækker rigeligt til to personer, hvis man også har en pastaret på programmet inden kødretten.

Og nu vi er ved pastaen, så er alt hjemmelavet og herfra går Zì Terè så ellers i gang med at krydre og blande efter alle kunstens regler. ”Maltagliati alla Zì Terè” med tomat og hvidløg er lige så enkel som den lyder, men smagen er vidunderlig kompleks. 

Signaturretten ”Spaghetti alla Carbonara” er her lavet med kød fra svinekæber, Guancie, og lynhurtigt rørt sammen med æggeblommer og parmesanost og masser af peber. Resultatet er en mirakuløst velsmagende ret. 

En sidebemærkning: Det med at pjaske en ”Carbonara” til med fløde, som man gør mange steder herhjemme, har intet med den originale romersk-abruzzesiske ret at gøre. 

Ønsker man at komme over i den lidt mere spicy afdeling, så bestiller man en lige så god og chili-velkrydret ”Bucatini all’amatriciana”.

I afdelingen for kød og fisk finder man det gængse romerske repertoire, men det jødiske islæt betyder, at man også kan få flere af de klassiske jødiske specialiteter, som man ellers kun finder på spisekortet i Den jødiske Ghetto. 

Her er både dejlig sprød-fritteret Baccala-klipfisk og en lige så sprød og saftig frittet artiskok. Er man til de mere gængse romerretter, så går man ikke fejl i at vælge enten Zì Terès velstegte og saftige Saltimbocca, kalve-involtini eller lamme-abbacchio. 

Signora Zì anbefaler selv ”Stracetti all’aceto balsamico” med ”puntarelle” som tilbehør, og det var til at forstå: Grillede strimler af saftigt oksekød vendt i en dejlig balsamico med cikorie-salat, og inden set sig om, er denne skønne ret bare forsvundet fra tallerkenen.

Alle deserter er også hjemmelavede. Man bevæger sig mest inden for forskellige kage- og tærte-varianter, hér skal især fremhæves en skøn og sprød ”Crostata di Cioccolata” og en ikke mindre dejlig ”Ricotta al Limone”, frisk, syrligt sød ostekage.

Er man i tvivl om hvilken vin der skal vælges, så vælg ”Il vino della Casa”, Huset vin i rød eller hvid, den er rigtig god. Men ellers har man et udmærket og repræsentativt kort over kvalitets-vine fra hele Italien, herunder en dejlig vin fra familiens egne marker og med rette dedikeret til Zì Terès talenter ud i kogekunsten. 

Hvad koster det? 

Ja ruineret bliver man ikke. Forretter fås fra 4 til 8 euro, pastaretter fra 8 til 10 euro,hovedretter fra 9 til 15 euro og desserter fra 5 til 10 euro. 

Et fuldt måltid med 4 retter kan således gøres for under 40 euro pro persona inkl. en ½ flaske af husets vin, vand og kaffe. God appetit!

Ristorante la Carbonara, Via Panisperna 214, tlf. 06 4825 176. Lukket søndag.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk