Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Collegio Romano 

Allerede i 1551 havde Ignatius Loyola, stifteren af jesuiterordenen, grundlagt en religiøs skole ved foden af Capitolhøjen, og i 1556 gav pave Paul IV skolen status af universitet med uddannelse inden for teologi og filosofi og latin, græsk, hebraisk og arabisk. Skolen blev hurtig meget søgt og havde snart mere end tusinde studerende. Pave Gregor XIII ønskede at skolen fik mere værdige rammer og i 1584 blev Collegio Romano eller Università Gregoriana (efter paven) indviet over for Palazzo Doria Pamphilj på den plads der fik navnet Piazza Collegio Romano.

Stedet opnåede hurtigt ry som et ledende katolsk og europæisk universitet, og førende også inden for matematik, fysik og astronomi og resultaterne udeblev da heller ikke: Den gregorianske kalender (1582), grundlæggende skabt af Aloysius Lilius, blev færdiggjort på universitetet af Christopher Clavius, ligesom opfinderen af egyptologien, Athanasius Kircher, kaldet den sidste ”renæssancemand”, der også var geolog, fysiker, matematiker, mediciner og opfinder arbejdede på universitetet i 1600-tallet.

Snart oversteg de studerendes antal 2000 og det lille kapel ved universitetet blev udvidet og ombygget 1626 – 1650 til den prægtige og bagved liggende jesuiterkirke S. Ignazio.

Fra 1773 til 1824 var jesuiterordenen forbudt og stedet blev drevet af kirken på nedsat blus. Ved oprettelsen af den italienske nationalstat i 1870 blev stedet konfiskeret af staten, hvilket tvang universitet til nye lokaler i Palazzo Borromeo i Via del Seminario ved Pantheon, nu med kun få hundrede studerende. Først i 1930 kunne man på initiativ af pave Pius XI flytte til nye bygninger ved Piazza delle Pilotta neden for Quirinalhøjen. Universitetet, der består af 6 fakulteter og fire institutter, fordelt på 4 bygninger, har i dag mere end 3000 studerende, størstedelen er præster eller medlemmer af religiøse ordener, fra mere end 130 lande.

Collegio Romano rummer i dag en stor og meget søgt og velrenommeret gymnasieskole.  

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk