Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Lapis Niger (Den sorte Sten)

Denne sorte sten er den ældst bevarede del på Forum og stammer fra kongetiden i Rom i det 6. årh. f. Kr.. 

Stenen har været en del af en flade i sorte marmor- belægningssten, der har dannet grundplanen i et helligt anlæg.

Stedet er omtalt i antikke kilder, med indbyrdes modstridende forklaringer på dets anvendelse, men blev først fundet i 1899.

Tidligere antog man, at stenen markerede graven for Romulus, den ene af Roms grundlæggere.

Men i dag mener man at stedet har været indviet til guden Vulcanus, gud for ild og metal. 

Der er sandt for dyden ikke meget at se på stedet, der er overdækket af en lavt halvtag og svært tilgængeligt, oftest helt lukket.

Anlægget består af en søjlebase, der sikkert har været fundament for en statue, et alter og en firkantet stele med den ældst kendte inskription på latin. Stelen er beskadiget og inskriptionen er ikke tydet fuldstændig, da visse græske bogstaver også har sneget sig ind i teksten, som løber i såkaldt bustrufedon: Fra venstre til højre og i næste line fra højre til venstre etc.

Dog kan hovedparten af teksten tydes som del af en Lex Sacra,  en hellig lov, med en advarsel mod ikke at profanere stedet.

Småstatuetter, vasefragmenter og andre fund på stedet kan i dag ses på Foro-muséet. En model i fuld størrelse af hele anlægget og en kopi af Lapis Niger stelen med inskriptionen kan ses på Museo Nazionale Romano i Diocletians termer ved Termini.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk