Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Tiberøen

På Tiberøen findes fire ting af betydning:

Et lille hospital, en kirke, et romansk-amerikansk kunstgalleri – og så naturligvis Trattoria Sora Lella, som blev startet af den livlige romerske skuespillerinde Sora Lella, og i dag videreføres af sønnen Aldo!

Spisestedet er omtalt i bl.a. bogen "Romerske spisesteder". 

Broen, der fører over til Tiberøen hedder Ponte Fabrizio, men kaldes Ponte Quattro Capi – de fire hoveders bro, og er den ældste bro i Rom.

En historie fortæller at Pave Sixtus V lod denne bro bygge af fire arkitekter, der alle var meget dygtige fagmænd, men som hadede hinanden så meget, at deres optræden blev en skandale i hele Rom. En skandale, der også kom paven for øre.

Da broen var færdig, takkede paven de fire arkitekter for deres flotte arbejde, og befalede dem herefter halshugget på grund af deres meget lidt kristelige optræden. De blev halshugget på broen, og deraf navnet – de fire hoveders bro!

Ja, sådan lyder denne meget populære historie.

Og den er også både god og underholdende, men desværre ikke sand. For Pave Sixtus V lod ikke denne bro bygge, hvad der også klart fremgår af den inskription han lod opsætte, og hvor han udtrykkelig gør opmærksom på at han blot istandsatte broen.

Ponte Fabrizio er Roms ældste bro og bygget i år 62 f. kr. af konsulen Lucius Fabricius, deraf navnet Ponte Fabrizio.

Tilnavnet "De 4 hoveders Bro" har intet med 4 arkitekter at gøre. De 4 hoveder henviser til det dobbelte Janushoved der er placeret på balustraden på broen.

Disse Janushoveder er i øvrigt en kopi opsat i det 19. årh. efter kopi af en model fra Museo Nazionale Romano, da de originale efterhånden var forvitret væk

Janus var vejenes og de vejfarende gud og fremstilles altid med et dobbelthoved (for/bag), der så i dette tilfælde giver 4 hoveder, repræsenterende også de 4 verdenshjørner. 

Broen, der forbinder Tiberøen med Trastevere hedder Ponte Cestio, den er 83 meter lang, 8 meter bred og antagelig opført i år 46 f. Kr..

Kirken på Tiberøen med den fine kampanile hedder San Bartholomeo og er bygget oven på et antikt Aesculaptempel (lægeguden), hvad der er passende her på hospitalsøen. 

Desuden var det kirken, hvor man hver påske hængte en sort tavle op med navnene på alle de "syndere", der havde glemt at gå til påskemesse. Man kunne dog få sit navn slettet mod en passende erkendtlighed til kirkebøssen. Den romerske kirke har altid kunnet spille på 2 "heste" samtidig og uden problemer - og den historie er ægte og sand.

HK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk