Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Piramide

Marco Aurelio

Vittoriano

Monumenter, statuer og grave

Rom byder på et utal af monumenter, statuer og grave, så det er virkelig et stort emne, at tage fat på, og en side, hvor linkene vil vokse støt gennem tiden.

Det største, og det nok også mest kendte monument, er skrivemaskinen eller bryllupskagen på Piazza Venezia til ære for Italiens første konge Vittorio Emanuele, men også Garibaldi-monumentet på Janiculum og monumentet fra 1932 af Mario Rutelli over Garibaldi’s kone Anita’s grav, bør nævnes.

Statuer er Rom også rig på. I Borghese-parken findes der et utal, f.eks. Thorvaldsens statue af den engelske digter Byron og på Janiculum er der en hel lille park med buster af Rom’s kendte mænd.

På pladser som Piazza Belli finder vi statuen af Gioseppe Gioacchino Belli, der skrev satiriske sonetter i romersk dialekt i stedet for på dannet latin, på Piazza Campo de' Fiori står statuen af den hætteklædte Giordano Bruno, der var filosof og blev brændt på bålet for kætteri i 1600, på Piazza del Quirinale troner Castor og Pollux og bestiger man trappen til Piazza del Campidoglio møder man først et par egyptiske løver i granti, så et lille monument over Cola di Rienzo, placeret tæt på det sted, hvor han blev henrettet, og endelig på toppen de antikke statuer af dioskurerne Castor og Pollux samt Marco Aurelio til hest.  

De talende statuer er et kapitel for sig, og i denne kategori fører Pasquino nær Piazza Navona, der i sin tid talte meget med Marforio, der oprindeligt stod på Via del Campidoglio, men nu er flyttet til Palazzo Nuovo på Capitol-højen, der også byder på en utrolig stor samling andre antikke statuer.  

Roms kirker byder naturligvis også på statuer, f.eks. statuen af Konstantins mor Santa Helena på toppen af Santa Croce in Gerusalemme, statuen af San Carlo af Attilio Selva bag apsis i kirken Santi Ambrogio e Carlo og så naturligvis statuen Sant Agnes af Borromini på kirken Sant Agnese in Agone på Piazza Navona, der synes at forsikre Fontana dei Fiumis statue af Rio Plata udført af Bernini, om at kirken er sikker.

Endelig kommer vi til Rom’s grave, hvor Caius Cestius-pyramiden ved den ikke-katolske kirkegård, nok er den mest usædvanlige, men det er også værd at slå et smut forbi de frigivne slavers grav i Via Statilia, hvor man i Nero’s akvædukt finder en lille grav, der er formet som et hus, og som stammer fra det 1. årh. f. Kr.. Den bærer navnene og billederne af en lille gruppe frigivne slaver, der i levende live har arbejdet og sparet sammen til deres egen grav.

For ikke at tale om Pomponius Hylas colombarium i Via di Porta Latina, Quintus Apuleius pragtfulde grav i apsis i Santa Croce in Gerusalemme, Scipionernes grav i Via di Porta San Sebastiano og Vatikanets gravgade under Peters-kirken.

Ude på Via Appia Antica finder man Cecilia Matellas tønneformede grav, der er en af de berømteste seværdigheder på Via Appia Antica, uagtet at man ikke kender ret meget til hende – udover at både hendes mand og hendes far var dygtige generaler i den romerske hær.

Af andre grave på Via Appia Antica skal nævnes Caius Licinus grav, Sixtus Pompejus den Retfærdiges grav, Marcus Sevillus grav og så naturligvis Hilarus Fuscus grav med 5 portrætbuster i relief af hans familiemedlemmer

Og når man så er ude på Via Appia Antica må man naturligvis ned i katakomberne Domitilla, San Callisto eller San Sebastiano, hvis man da ikke vælger at besøge de underjordiske inde i selve Rom, hvor man kan går under jorden i f.eks. San Panfilo katakomberne ved Via Salaria og San Clemente på Via de San Giovanni in Laterano.

Link til nogle af Roms monumenter, statuer og grave:

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk